De tuinapotheek

Daar zit ik dan met griep thuis, net zoals zo veel nu in Nederland. Het is al weer wat jaren geleden dat ik griep heb gehad, maar nu moet ik er toch aan geloven. Ik zit dan ook op de bank met een kopje salie thee met gember. Ik neem een paar keer per dag een lepetje van mijn eigengemaakte kruidendrank. En wat ben ik blij met  mijn stadstuintje met allerlei platen en kruiden die mij kunnen helpen. Deze keer over een aantal planten die geneeskrachtige eigenschappen hebben en daarnaast gewoon lekker en gezond zijn in het eten. Hoe kweek je ze en hoe gebruik je ze als medicijn tegen de griep.


Salie

Salie wordt al heel lang in verschillende culturen gebruikt. Ik heb het nu zo’n 2 jaar in mij kruidentuin staan. Het is erg lekker bij varkensvlees. Ook lekker om op het laatst even te bakken. Salie zuivert het bloed en zorgt dat het slijm vermindert in de luchtwegen en is ontstekkingsremmend.  En laat ik daar nu ook last van hebben. Je kunt het als thee gebruiken tegen keelpijn maar ook gebruiken om te gorgelen. Een ideale thee bij griep. Salie is heel gemakkelijk te kweken in een pot maar ook in de volle grond. Salie houdt van kalkhoudende en goede waterdoorlatende grond en veel zon. Het is een meerjarige plant. Een goede snoeibeurt doet wonderen. In de winter is hij nog mooi grijsgroen, maar ik zorg dat ik altijd in de winter gedroogde bladeren heb voor thee of kruiden. In de zomer krijgt salie ook mooie paarse bloemen die veel insekten aantrekken. 

Tijm

Tijm is ook zo’n heerlijke kruid. Ik gebruik het heel veel in Italiaanse, maar ook Guatemalteekse gerechten. Tijm staat al jaren bij mij in de kruidentuin in de voortuin. Het is net als salie een groenblijvende plant. Je moet hem wel eens per jaar goed snoeien zodat hij mooi compact blijft. Tijm houdt ook van zon en krijgt in de zomer kleine witte bloemtjes. Ik doe die ook altijd door het eten. Tijm kun je ook heel gemakkelijke drogen zonder een droogmachine. Na het drogen ris ik de blaadjes van de steeljtes. Deze bewaar ik dan in een potje. Tijm is net als salie goed voor de luchtwegen. Je ziet dan ook in veel hoestdranken tijm als ingredient. Ik heb zelf ook een hoestdrank gemaakt met tijm gemaakt en onderraan staat het recept.


Gember

Gember is ook een van de meest geneeskrachtige planten die er zijn. De wortel wordt als specerij gezien. Ik heb altijd een stukje in de koelkast liggen om toe te voegen aan het eten. En ‘smorgens een stukje in de thee. Gember is ontstekkingsremmend en werkt erg goed tegen misselijkheid. Ook weer ideaal bij griep. Gember kun je ook zelf kweken in een pot. Het is heel simpel. Je neemt een stukje verse gember, een grote pot en potgrond. Vul de pot met de potgrond en leg de gember wortel met de knopen naar boven. Bedek het met een klein beetje grond en geef iedere dag water tot er blaadjes komen. Na een paar maanden kun je gember oogsten. Ik ga in maart ongeveer mijn gember en kurkuma planten omdat er dan wat meer licht is. 

Keelsiroop

Van bovenstaande ingredienten heb ik mijn eigen keelsiroop gemaakt. Want wat is fijner om je eigen medicijnen uit de tuin te halen. Ik heb salie , gember en tijm met suiker langzaam laten koken. Eenmaal afgekoeld heb ik citroensap ( voor de vitamine C) en honing toegevoegd. Afgekoeld in een fles gedaan en klaar was mijn keelsiroop. Ik had hem al eerder gemaakt met de hoop dat ik hem niet hoefde te gebruiken, maar nu komt hij mooi van pas. Er zijn nog een heleboel andere geneeskrachtinge planten in de tuin, die je bij van alles kunnen helpen. Je hoeft niet altijd direct naar medicijnen te grijpen. Soms lukt het ook gewoon met je tuin!

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie