Droogte in de tuin, wat te doen

Wat was het toch warm vandaag en wat is het nog droog. Het is nu al droger dan de eerste maanden vorig jaar en dat is een heel droog jaar geworden. Maar ja het kan ook zo weer ander weer worden. De klimaatverandering kan ook hevige regen geven. Stortbuien waarbij het water in de betontuinen niet weg kan. Wat ben ik dan blij dat mijn tuin vol staat met planten en er veel water in de grond kan trekken. Deze keer wat tips om, als het weer zo’n droge zomer wordt, je te helpen je planten te laten overleven.

Water verzamelen
Ik heb in mijn stadstuin een waterton staan. Hier vang ik het regenwater op voor de tuin. Bij mij in Groningen kun je die met een bon van de gemeente met korting kopen. Zo wordt dit gestimuleerd. Ook was een actie, vorige week met het inleveren van een tegel voor een plant een groot succes. Ik zeg prima initiatieven. Het regenwater is trouwens ook een stuk beter voor je planten dan kraanwater. En mocht er toch ook weer een sproeiverbod komen heb je ook nog wat achter de hand om je planten te verzorgen

Planten trainen 
Planten zoeken zelf altijd naar water door langere wortels te maken., richting een waterpunt.  Als je planten te vaak water geeft worden ze lui en maken ze alleen oppervlakkig wortels aan. Probeer, met name planten in potten, vanaf onderen water te geven. Vorig jaar met dat droge weer lukte het mij prima om 1 soms 2 keer per week water te geven. De tomaten heb ik alleen in het begin van de zomer water gegeven en de rest van de zomer bijna niet. Mijn voorkeur is ook om in een keer heel veel te geven  in plaats van kleine beetjes. Is ook nog een tijdsbesparing per dag en ik houd ook van efficiënt moestuinieren. Ik wil namelijk ook vooral genieten in de tuin en niet alleen aan het werk zijn. 

Tijdstip 
De meningen verschillen er nogal al over wanneer je water moet geven ’s morgens of ’s avonds. Mijn voorkeur gaat toch echt uit naar ’s avonds. Niet alleen om praktische redenen omdat ik iedere dag werk. Het is fijn s avonds na het werk een rondje te doen. Ik heb ook het idee dat als je het s’ochtends doet er ook veel meer water verdampt. Ook is de kans groot dat er dan waterdruppels als een loep op de plant  blijven liggen die voor verbranding zorgen. Als je ’s avonds weer water geeft is de kans op slakken wel weer groter. Ieder dus zijn voorkeur. Om te zorgen dat er niet te veel water verdampt, kun je ook mulchen met bijvoorbeeld gemaaid gras of cacaodoppen. 


Vijver
In mijn stadstuin heb ik ook nog een kleine vijver met rotstuin. Ik vind dit niet alleen mooi, maar het is ook ontzettend nuttig. De dieren hebben dan namelijk ook een plak om water te drinken. Ik zie regelmatig insecten water drinken en ook ’s nachts komt er wel eens egel. De kikkers hebben de vijver ook gevonden en iedere dag zitten ze heerlijk in de zon langs de rand van het water. Samen met de egel zijn het goede slakkeneters. Zo kan een vijver dus ook helpen om dieren aan te trekken die andere plagen weer opeten. 


close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie