Herinnering aan de zomer


Dit jaar heb ik 9 soorten tomaten gekweekt. De soorten verschillen vooral in kleur, vorm en structuur. De kleine cherrytomaatjes stonden in potten op het terras. Een aantal heb ik laten uitgroeien uit zelf gewonnen zaad. Dit voorjaar zal ik jullie laten zien hoe je dit doet. 


De grotere soorten stonden in mijn kleine plastic tomatenkastje in de moestuinbak. Helaas is het kastje  nu ook aan zijn eind. Ik ga proberen het frame te gebruiken voor volgend jaar. Wellicht met plexiglas. Dit wordt een leuk klusje voor het vroege voorjaar.


Na een redelijk productieve zomer, zonder de gevreesde aardappelziekte, komt er dan toch een tijd dat de tomaten niet meer rijpen. Je kan ze dan in de vensterbank leggen, maar ik heb er voor het eerst een heerlijke groene tomaten chutney van gemaakt. Naast de groene tomaten kan ik hier ook mooi de appels én de pepers in verwerken!

Het recept:

  • 650 gram onrijpe groene tomaten
  • 125 gram rozijnen
  • 1 grote sjalot of ui
  • 1 appel
  • 125 gram suiker
  • 150 ml appelazijn
  • 1 peper die je lekker vindt ( of meer voor extra pit)
  • zout
  • potjes 

Snijd de uien en tomaten in kleine stukjes en meng het met het zout in een kom. Laat het een paar uur afgedekt staan.


Snijd  de rozijnen fijn, schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine stukjes.

Doe de suiker en azijn in een pan en breng het aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Rozijnen en appelstukjes toevoegen en 10 minuten laten stoven.


Doe de tomaten en uien  in een vergiet (niet afspoelen) en voeg die toe aan het mengsel in de pan. Roer goed en laat het één uur op laag vuur koken. Roer af en toe. Het moet een dikke brei worden.


De potjes moet je goed schoonmaken. Doe dit met kokend water en soda. 

Verdeel de chutney over de potjes, draai het deksel er op en laat ze 5 min op de kop staan. 

Laat de chutney 1 of 2 maanden staan, dan wordt hij nog lekkerder.
De chutney is heerlijk met brood, toastjes of met een kaasplankje. Heb je in de winter toch nog even weer dat zomergevoel.

Eet smakelijk!

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

3 reacties

  1. […] op de vensterbank, hopen dat ze nog wat gaan kleuren. Mochten ze toch groen blijven, pak ik mijn groene tomaten chutney recept van vorig jaar er weer bij. De lege plekken in mijn bakken heb ik gelijk aangevuld met mijn […]

  2. […] de plant af en krijgen ze een plekje in de vensterbank. Van de groene tomaten kun je ook heerlijke tomatenchutney maken zoals ik vorig jaar […]

  3. […] aan het eind van het seizoen niet overblijft met groene tomaten. Overigens kun je daar heerlijke groene tomaten chutney van maken. Ik heb ook nog een potje van vorig jaar […]

Geef een reactie