Een update over bezige bijen, monsters en meer

peperbloem met lieveheersbeestje larve

Wat kan ik toch genieten van mijn stadstuin. Dat is het voordeel van je moestuin dicht bij huis. Nu helemaal met het thuiswerken door de corona maatregelen. Ik loop nu sneller even een rondje in de tuin als ik bijvoorbeeld koffie haal. En ook de lunch eet ik in de tuin. Als ik dan zo om mij heen kijk, zie ik allerlei insecten druk bezig. Helaas zijn er ook insecten die ik wat minder wenselijk vind, maar die worden weer door andere insecten op gegeten of door vogels, kikkers of egels.
Eigenlijk al mijn zaailingen zoals pepers, tomaten, aubergines en kolen zaten onder de luis. En ook de appelboom en aardbei ontkwamen er niet aan. Maar zie daar; de lieveheersbeestjes hebben dit jaar erg hun best gedaan met eitjes leggen in mijn tuin. En nu lopen dus overal van die monstertjes rond. Ik zag ze eerst alleen op de appelboom en verplaatste ze handmatig naar mijn pepers en aubergines. Maar nu lopen ze in heel mijn tuin rond en eten volgens mij hun buikje  heerlijk vol. Deze week een update over hoe alles groeit en bloeit in de tuin.

Peperplant

Pepers

Als je eerder mijn blogs hebt gelezen, weet je dat de pepers die jaar niet zo goed gingen. Maar gelukkig, ook dankzij de monsters, beginnen ze bij te trekken en de eerst pepers komen aan de kleine planten. Ze zijn volledig geacclimatiseerd en met wat voeding, gaat het helemaal goed komen. Helemaal als we weer zo warme zomer hebben als afgelopen jaar. Ik heb nog een paar planten die erg klein zijn en die staan nog in de kas. Als ze wat groter zijn, plant ik ze alsnog uit en geef ik ze nog een kans. Gelukkig heb ik veel annuum soorten, dus die geven wat sneller en eerder pepers. 

tomatenplanten

Tomaten

Ook de tomaten zijn gewend aan hun plaatsje in de tomaten kas. De laatste paar struiktomaten heb ik in een pot geplant. Normaal gesproken heb ik daar ook altijd succes mee, behalve vorig jaar. Maar toen waren alle tomaten rampzalig. Veel bloemen vielen er af en weinig tomaten. Deze tomaten staan niet onder een afdakje, maar als het lange tijd zou gaan regenen, kan ik ze altijd even binnen in de kas plaatsen. Tomaten houden niet van regen of water op de bladeren. Geef ze dan ook water onder bij de stam. Of zo als ik dat heb gedaan bij de kas, in een ingegraven potje naast de stam. Veel mensen denken trouwens dat tomaten veel water nodig hebben, maar dat is niet zo. Ze maken bij weinig water, goede wortels en gaan zelf dan op zoek. Als ik ze dan water geef, geeft ik ook gelijk wat voeding.

moestuinbak

Moestuinbakken

Alle vakken van de bakken zijn nu allemaal gevuld. Andere jaren deed ik in ieder vak een andere plant en hield wel rekening mee wat goed naast elkaar kan zoals wortel met ui, dille met komkommer. Nu heb ik veel vakken met 2 soorten gevuld. En sommige zaadjes die zelf zijn opgekomen zoals rucola, wortel en koriander heb ik laten staan. Alles staat lekker door elkaar. Om te zorgen dat het water niet zo verdampt bij deze droogte heb ik ik overal stro gebruikt als mulchmateriaal. Vorig jaar is mij dat goed bevallen. Mijn moestuinbakken zijn nu een mooie polycultuur met alles door elkaar. Ik heb het idee, dat ik nu ook minder plagen heb en alles mooi in balans is. Nu lekker groeien en straks een heerlijke oogst. 

hommel op braambloem

Fruit

De braam en framboos zijn aan het bloeien. Het is dan ook één en al gezoem van hommels en bijen. Ik ben er nog niet over uit wat voor soort mijn framboos is: een zomer of herfst. Meestal is de eerste serie niet zo mooi en klein en dan aan het eind van de zomer tot in de herfst zijn het mooie dikke vruchten. Ik heb dan ook altijd 2 oogstperiodes. Ik denk dus een herfstframboos De braam heeft mij ook nog nooit teleurgesteld. Hij zit altijd erg vol en heb altijd zoveel, dat ik er ook jam van maak en ze invries. Hij groeit mooi over mijn oppottafel van pallets heen. Hij neemt dus ook nog eens weinig ruimte in beslag. Ideaal voor in mijn kleine stadstuin. En nog een voordeel: het is een zonder stekels. 
close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie