Hondjes uit Guatemala: Chuchitos


Chuchitos uit Guatemala. Dit zijn maispakketjes in maisblad gevuld met vlees en tomatensaus. Het is een traditioneel gerecht. Ze worden op elk moment van de dag gegeten, als maaltijd of als snack. Vaak worden ze bij feesten klaargemaakt in grote aantallen.

Chuchitos betekent lekkerlijk hondjes.  Het is al een heel oud recept. Het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd is mais. De Maya’s worden dan ook wel ´hombres de maiz´genoemd.  

In Guatemala koken ze gedroogde mais met wat kalk zodat het een hogere voedingswaarde krijgt. Zodra het gaar is, laten ze het malen tot meelpap in de ‘molino’.


Tegenwoordig kun je ook kant en klare meel kopen waar je alleen nog  maar water aan toe hoeft te voegen. Deze Maseca kun je kopen bij toko´s die gespecialiceerd zijn in Mexicaanse producten bv. Tjin´s Toko.

Ik zelf koop maismeel van PAN, dit kun je bij meerdere supermarkten kopen. Het is wat grover dan Maseca maar wel weer fijner dan de Italiaanse Polenta. 


Het recept ( ongeveer 15 stuks)


 • 15 gedroogde maisbladeren of aluminiumfolie
 • kipfillet in stukjes

voor de saus:


 • 6 tomaten
 • 1 gedroogde Guaque Peper ( of Guajillo, Mulato) te koop bij toko’s
 • zout,peper
 • 1 ui
 • teen knoflook
 • hete peper, ik heb 2 Jalapeño’s  Apache gebruikt ( als je van pittig houdt)
 • verse kruiden (bv thijm, peterselie, bieslook, selderij, lavas)

Voor extra lekkere saus:


 • handjevol pompoenpitten ( zelf gedroogd)
 • sesamzaad
Wil je snel, kun je ook gezeefde tomaten kopen en daar smaakmakers (verse kruiden bv) aan toevoegen. Ik heb een zelfgemaakte saus gebruikt en daar nog wat aan toegevoegd.

Zorg ervoor dat je de maisbladeren in water legt, zodat ze zacht worden zodat je ze gemakkelijker kunt vouwen. 

Mijn voorkeur voor het maken van de saus is het roosteren van de ingredienten in een (grill)pan. 
Hetzelfde geldt voor de pompoenpitten en het sesamzaad. Rooster dit in een droge hete pan en maal het fijn in een blender. Daarna voeg je de natte ingredienten toe. Blender tot een fijne saus. Als de saus te dun is kun je hem indikken door het in een pan te laten koken.

Nu maak je de masa ( deeg). Voeg zout en net zoveel water toe, tot je een mooi deeg kan kneden. Het moet niet te nat zijn en zeker niet te droog. Nu heb je alles klaar om de chuchitos te maken. Neem een handje vol deeg en maak hier een tortilla van en leg in het midden een stukje kip met saus en probeer nu de tortilla dicht te vouwen.

Op het volgende filmpje kun je zien hoe je dit moet doen ( let niet op het geluid). Leg het nu in het maisblad en vouw deze dicht. Je kunt ze met een keukentouwtje dicht knopen. 
Leg ze nu allemaal in een pan en vul aan met water.
Laat het ongeveer 30 min koken zodat het deeg en de kip gaar zijn.
Je kunt de chuchitos zo eten ( zonder maisblad), maar in Guatemala worden ze nog belegd met een salade van kool of radijs met wat witte kaas, peterselie en/of pittige saus.
Je kunt ze bewaren in de koelkast. Warm ze op in heet water en haal ze voor gebruik er even uit zodat ze kunnen uitdampen.

Buen Provecho


close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

4 reacties

 1. Que rico, y ahora ke vienen las fiestas de fin de año, seria una buena opción para disfrutarlos!!!!!!!!!!!

 2. […] door bij typische gerechten zoals deze website , huevos divorciados of in sauzen voor tamales of  chuchitos. Hier heb ik al eens eerder een blog over geschreven met recept. […]

 3. […] en heeft weinig sap. Deze zijn ideaal ook om te drogen of om saus mee te maken. In de blog over chuchitos staat een recept voor een tomatensaus. Marmande Dit is een grote platronde geribbelde rode […]

 4. […] percentage ijzer, calcium en magnesium. De blaadjes zijn heerlijk in een omelet, door soep of in chuchitos of tamales. Vorig jaar heb ik ze in de tuin gehad, alleen wat laat in het seizoen. Ik heb ze nu […]

Geef een reactie