Budget vriendelijke moestuin

Ik zie het steeds meer mensen die aan moestuinieren beginnen. Niet alleen in de tuin met moestuinbakken, maar ook gewoon in potten of een deel van de tuin. Vooral in het begin heb je veel dingen nodig en niet iedereen heeft daar het geld voor (over). Je kunt ook prima met een kleiner budget moestuinieren. De sleutel hierbij is recyclen. Niet alleen leuk, handig, maar ook ontzettend duurzaam. Ik vind het gewoon ook erg leuk om alles te hergebruiken en niet alles zomaar weg te gooien. Deze week een aantal tips om budget vriendelijk aan de slag te gaan met je (stads) moestuin. 

Zaaibakjes
Heel veel groente en kruiden zaai je voor, zodat je het later kan uitplanten in de tuin of in potten. Ik spaar gedurende de herfst en winter allerlei bakjes van groente en fruit. Dit zijn bakjes van druiven, snoeptomaatjes, gewone tomaten, bakjes van de chinees of yoghurtbekers. Het handigst zijn ook die, die een deksel hebben. Zo heb je namelijk een mini kas voor de eerste periode. De lage bakjes gebruik ik voor de kolen, kruiden, sla en vele bloemen. De grotere emmers bv die van snoepgroente of yoghurt emmers gebruik ik voor de planten de gelijk wel wat ruimte/diepte nodig hebben zoals courgette, pompoen of mais.

Potten
Als de planten wat groter zijn, moeten ze in een grotere pot bijvoorbeeld een P9 potje. Veel hoveniers gooien deze weg, dus vaak kun je ze daar gratis ophalen. Ik heb in de loop van de jaren verschillende potjes verzameld, van groot tot klein. Wil je echt wat grote potten, gebruik dan emmers. Er zijn vaak ook wel bakkerijen die emmers wegdoen waar bijvoorbeeld suiker in zat. Ook kun je een bouwemmer van bv 20 liter kopen voor iets minder dan 2 euro. Deze zijn net zo groot als duurdere potten. Maak een paar gaten in de bodem en klaar. 

Plantenvoeding
Plantenvoeding kun je prima zelf maken. Het gemakkelijkst en goedkoopst is compost. Dit maak je van je eigen groente afval uit de keuken of afval uit je tuin. De goedkoopste versie is een compostbult met bijvoorbeeld gratis pallets. Ik heb een compostton gekregen en die past gemakkelijk in mijn kleine stadstuin. Andere plantenvoeding die je kunt maken is bijvoorbeeld brandnetelgier of noekepoekesap.

Plantenlabels
Ik maak de plantenlabels op verschillende manieren. Eén jaar heb ik ze gemaakt van kurken op een satéprikker. Ook heb ik ze van melkcontainers gemaakt. Gewoon in stukjes knippen en dan met watervaste stift er op schrijven. De laatste paar jaar maak ik ze van oude luxaflex. Deze knip ik ook in stukjes op maat. Bijvoorbeeld klein en doormidden bij de zaaipluggen en groot bij de grotere potten. Er zijn op Pinterest ook heel veel leuke betaalbare ideeën zoals takken, stenen of andere materiaal. 

Zaden
Heel veel zaden, behalve de F1, kun je zelf oogsten. Van vele soorten, met name bloemen heb ik al vele zaden zelf geoogst. Je laat bijvoorbeeld de kolen of sla in bloei komen en de zaadpeulen dan drogen aan de plant. Mijn wortel is vorige jaar in bloei gegaan en daar heb ik bijvoorbeeld ook zaden van bewaard. Tegenwoordig kun je ook heel goedkoop bij de Lidl zaden kopen. En ruilen is ook een goede manier om je zaadcollecties uit te breiden. In de winter zijn er in vele facebookgroepen ook zaad enveloppen  van bijvoorbeeld pepers, paprika’s of tomaten. Van deze soorten is het ook gemakkelijk om zaden te oogsten. 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie