Pepers en Paprika’s zaaien

Hoe kun je paprika en pepers kweken.
paprika's en pepers kweken

Ondanks het mooie weer van afgelopen weken en de zaaikoorts, kun je nog niet heel veel dingen voorzaaien. Nou het kan natuurlijk wel, maar de kans is groot dat je lange slappe plantjes krijgt. Dit komt vaak omdat er te weinig licht is of voor sommige planten die wat meer van de kou houden, te warm staan binnen in huis. Wacht dus nog even met courgette, pompoenen, komkommers of tomaten.  Het is wel de tijd om pepers en paprika’s te zaaien als je dat nog niet gedaan hebt. Deze planten hebben een lang seizoen en daarom zaai je dit binnen in huis. Pas half mei kun je ze naar buiten doen. Tot die tijd veel werk aan de winkel. Ik zal je uitleg geven hoe je het beste pepers en paprika’s kunt zaaien.

Chinese 5 pepers; 5 kleuren aan een plantSoorten

Je hebt verschillende soorten pepers en paprika’s  Er zijn 5 groepen van gecultiveerde pepersoorten en daarnaast nog heel veel wilde soorten. De paprika valt onder de groep annuum, net zoals de Jalapeño, Cayenne en de Padron peper. Dit zijn ook de soorten die gemakkelijk en snel ontkiemen en als eerste een volgroeide plant zijn. Verder heb je nog de Baccatum ( vooral soorten uit Zuid-Amerika), de Frutescens ( struikachtige planten met soorten als de Bird eye), Chinense ( hier vallen de Madame Jeanette en de Habanero’s onder en zijn vaak extreem heet) en de Pubescens ( harige planten en te onderscheiden door hun zwarte zaden).  Wil je voor het eerste starten met pepers, neem dan de wat gemakkelijker soorten om mee te beginnen zoals de annuums 

Wat heb je nodig


Je kunt het jezelf zo moeilijk of zo makkelijk mogelijk maken. Nu met de lockdown zijn veel winkels dicht om even snel wat spulletje te kopen. Het kan ook heel simpel met huis-tuin-en-keukenmateriaal. 

  • zaden
  • iets om aarde in te doen, zoals zaaitrays, zaaiplugs, maar het kunnen ook bakjes van de chinees zijn, bakjes van snoeptomaatjes of gewoon plastic bekertjes. Zorg er in ieder geval voor dat het water weg kan, door een gaatje te maken in de bodem.
  • zaaiaarde of potgrond met eventueel wat zand, vermiculiet of ander zaaimateriaal 
  • lichte en warme plek in de vensterbank of groeilampen
  • een minikas. Dit kan een kweekbakje met deksel zijn of gewoon het deksel van de snoeptomaatjes, afgeknipte flessen of huishoudfolie. Dit is vooral om de vochtigheid op peil te houden en om een minikas te maken. 
  • labeltjes: ook dit kunnen gekochte zijn. Ik heb ze gemaakt van oude luxaflex, maar het kan ook van melkcontainers. Even knippen en met een watervaste stift het er op zetten
  • water
  • en heel veel liefde en geduld…

Aan de slag met zaaien


Vul een potje met wat aarde. Leg de zaadjes er op. Ik doe meestal 2 per potje, zodat ik later de sterkste uit kan kiezen. Dan bedek je de aarde weer met een klein laagje grond. Zet er direct een labeltje bij. Mij is het ook al heel vaak overkomen, dat ik dacht, dat ik het wel kon onthouden. Niets is minder waar. Daarna geef je het potje wat water en zorg je dat het afgedekt is met ofwel folie, een deksel of in de minikas. Voor het ontkiemen is nog geen licht nodig, maar zodra de blaadjes te voorschijn komen, zul je zien dat je plantje naar het licht toe wil. Hoe minder licht, hoe langer, dunner en zwakkere planten je krijgt. Dus wil je heel vroeg in het jaar zaaien, moet je toch echt groeilampen gebruiken.

Zorg dat de temperatuur redelijk hoog blijf; tussen de 22-30 graden en redelijk constant. Dit zorgt dat ze sneller ontkiemen. Er komen eerst 2 kiemblaadjes en na een tijdje zie je de eerste echte blaadjes komen. Zodra een plantje 4 echte blaadjes heeft moet je het verplanten als je ze in bijvoorbeeld plugs, minipotjes of allemaal bij elkaar hebt gezaaid. Ze krijgen dan een groter potje, waar ze goede wortels kunnen ontwikkelen. Later zal ik hier over schrijven. Tot die tijd, goed controleren of de aarde vochtig is, maar ook niet te nat. Als je ziet dat je plantjes naar het raam toe groeien, draai ze dan regelmatig.  

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie