Vaak krijg ik te horen: jij hebt vast een grote tuin met die oogst die je uit je tuin haalt. Nou nee. Ik heb gewoon een klein stadstuintje. Een postzegel voor en iets groter aan de achterkant. De meeste oogst haal ik uit de achtertuin. Maar ook daar is nog gewoon plaats voor ‘normale’ planten, een terras en zelfs nog een mini vijver. Deze laatste is dit jaar weer mooi omdat we hem gerepareerd hebben en er nu weer water in blijft staan. Zo veel oogst uit een kleine tuin halen wil dus prima, maar vraagt wel om wat creativiteit en enige planning. Hoe je dit ook kunt doen in je kleine tuin, leg ik deze keer uit.

Moestuinbakken
Ideaal zijn moestuinbakken in een kleine tuin. Ik heb er zelf twee van 1,20 bij 1,60 ongeveer. De vakken zijn 40 bij 40 cm. Je kunt zo’n bak van allerlei materialen maken of gewoon kant en klaar kopen. Als je last van je rug hebt, kun je er voor kiezen om hem verhoogd te plaatsen. Vul de bakken met de makkelijke moestuinmix of maak het zelf met compost, vermiculiet en turf of cocospotgrond. Ik vind deze mix echt zo’n goed, omdat je niet hoeft te spitten. Ieder jaar weer even wat bijvullen met compost en klaar. In de bakken kun je echt heel veel kweken en doordat het dicht bij elkaar staat weinig onkruid en minder plagen. De planten worden misschien minder groot dan op zo’n grote moestuin, maar je kunt wel veel soorten kweken.

De hoogte in
Oppervlakte is vaak het probleem in kleine stadstuinen, maar vaak zijn ze omringd met schuttingen. Deze kun je mooi gebruiken voor balkonbakken met planten. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een komkommer of klimcourgette hierbij op laten leiden. Dit zelfde geldt voor bijvoorbeeld peultjes. Aan de rand van je bakken kun je ook zonnebloemen planten. Het lijkt ontzettend mooi en ze zijn nog nuttig ook, want ze trekken bijen aan. Mijn hoge platen staan dan ook allemaal tegen een schutting of muur aan. Zo nemen ze ook niet de zon van de andere planten weg. Mijn braam heb ik helemaal rond mijn oppottafel laten lopen. Hij neemt dus maar een kleine oppervlakte van de grond en beslag, maar het is een enorme plant, die heel veel bramen geeft Ik geloof dat ik z’n 10 potten jam heb gemaakt. Daarnaast liggen er nog 2×1 liter zakken met bevroren bramen in de vriezen en heb ik zo gewoon los gegeten.

Potten
Met potten kun je enorm variëren. Ook hier kun je lage planten afwisselen met hoge planten aan de achterkant. Ik vind het erg gezellig staan en meestal is er altijd nog wel een plekje tussen de planten of op de hoek van je terras. Ideaal voor kleine stadstuin zijn de potten die je kunt stapelen. Zo nemen ze ook weer een klein oppervlakte in, maar kun je veel platen kwijt. In mijn pottentoren staan 15 peperplanten. 

 Eetbare planten
Als je een kleine tuin hebt en je wilt ook oogsten, kies dan voor eetbare planten zoals fruitbomen of struiken. Ik heb bijvoorbeeld een kleine appelboom. Weinig onderhoud, maar grote oogst. Dit jaar zo’n 60 appels. Onder de boom groeien dan weer hosta’s en lelietjes van dalen. Zo combineer je eetbaar met mooi. Ook in de voortuin staan planten op de afscheiding. Er staan daar een vijg en gojibes. Met name in de voortuin kies ik voor eetbare of nuttige planten die ook mooi zijn. In mijn voortuin staan mijn kruiden en dit jaar ook de prachtige amaranth. De kruiden zien er gewoon ook altijd mooi uit. Zo de voordeur uit om wat te knippen.

Keuzes
Bij een kleine tuin moet je gewoon keuzes maken. Ik heb liever van alles een beetje i.p.v. van veel van één soort. De enige uitzondering hierop zijn mijn pepers en tomaten. Deze twee hebben in verhouding best veel plaats in mijn tuin. De tomaten staan onder een afdak die ongeveer net zo groot is als een moestuin bak. De pepers staan op een paar na, allemaal in potten. Ik kies vooral groente die ik lekker vind. Ondanks dat ik maar 1 vak met rode bieten had, heb ik er al 3 keer van kunnen oogsten. Kies bijvoorbeeld groente die je continu kunt blijven oogsten zoals snijbiet of wilde rucola. Kies bijvoorbeeld voor vroege groente en zaai in dat zelfde vak later de winter of herfstgroente.   

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie