Anderhalf week geleden stond in de krant: “Dreigend te kort aan verse groente in de supermarkt”. Dit kwam vooral door het slechte weer in het zuiden van Europa. Door dat het hier winter is, wordt veel verse groente uit zuid Europa gehaald. Helaas heb ik zelf geen kas, maar anders was ik zeker gedurende de winter ook groente aan het kweken. Om te zorgen dat je toch heerlijk zelf verse groente kan eten, kun je kiemgroente gaan kweken gedurende de wintermaanden. Met name in januari en februari is er gewoon weinig te oogsten in de tuin, dus dan is verse (kiem)groente heerlijk.
Een andere naam voor kiemgroente is spruitgroente of microgroente. Kiemgroente zit vol met vitaminen en mineralen en bevat vaak meer voedingstoffen dan een volwassen plant. Er zijn heel veel soorten, de meesten heb ik zelf ook nog nooit geprobeerd, maar ze zijn zeker het proberen waard. Eén koffielepel geeft een groot resultaat.
Kiemgroenten zijn ideaal als garnering op verschillende gerechten of in een salade vanwege de kleur en de smaak.
Verschillende soorten
Er zijn 3 soorten kiempgroente: spruiten, scheuten en cressen. Spruiten zijn plantjes die uit zaden groeien die nat worden gehouden. Ze hebben nog geen blaadjes gevormd. Een voorbeeld is Alfalfa.
Scheuten groeien op dezelfde manier als spruiten maar eet je pas als de eerste blaadjes zijn gevormd.
Cressen zijn soorten die groeien op een vaste bodem zoals aarde, keukenpapier of watten en deze knip je af. Een voorbeeld is tuinkers.
Benodigdheden
Er zijn verschillende soorten kweeksets: potten, bakjes en schoteltjes. De potten kun je zelf maken door gewoon een grote pot te nemen met een stukje gaas en een elastiekje. Zorg ervoor dat het gaas fijn genoeg is zodat de zaden er niet tussen door kunnen. Ook kun je kant en klare potten kopen met een schroefdeksel met gaas. Bij sommige van die sets zit ook een soort standaard.
De bakjes hebben een roostertje waar je de zaadjes op kunt leggen. Zo kun je de zaden ook gemakkelijk vochtig houden. Ik heb van beide soorten: bakjes en potten. Het is een kwestie van proberen. De ene zaden doen het beter in de potten en de andere weer beter op de bakjes. Ook kun je gewoon een schoteltjes nemen waar je natte watten op legt. Dit is ideaal voor cressen.
Zorg dat de zaden vochtig blijven door ze 2 keer per dag te spoelen.
Licht
De meeste kiemgroente houden niet van direct zonlicht. Een ideale plaats is dan ook op het aanrecht. Voor mij werkt dit ook het beste omdat ik ze dan ook geregeld water geeft/ vochtig houdt. In de vensterbank wil ik ze nogal eens vergeten…
Sommige soorten willen helemaal geen licht. Zonder licht blijven ze ook ook mooi wit. Als je bijvoorbeeld Taugé in het licht zet, komen er al heel snel worteltjes en blaadjes. Dan zijn ze ook niet meer zo lekker en mooi. Een donkere plek kan een kast zijn. Ook voor mij geldt dan weer dat ik ze gauw vergeet.
Soorten
Zoals ik zei zijn er heel veel soorten. Ik heb zelf ervaring met Taugé (mungbonen), alfalfa, radijskers, tuinkers en fenegriek. Er zijn nog veel meer:
- zonnebloemkiemen
- bietenkiemen
- rucolakers
- kikkerwten
- adzuki-kiemen
- mosterdkiemen
- preikiemen
- koolkiemen
- etc
Wil je meer weten over kiemgroenten ga dan naar de website van de Peuleschil. Ze hebben allerlei informatie,recepten en verkopen ook kiemzaden.