Eindelijk goed weer voor de zomergroente

Warmer weer voor de zomergroente, het werd wel tijd

Twee weken geleden was het nog koud en nat en nu hebben we gewoon al een aantal dagen zomer. Alles krijgt nu ineens een groeispurt. De planten weten gewoon niet wat er gebeurt en schieten in de stress. Deze stress kun je zien in de vorm van doorschieten, met andere woorden het bloeien van de planten. Ik zie het bij een aantal van mijn mosterdbladeren en ook bij de radijs. In een keer schieten ze omhoog en wordt de energie gestopt in het vormen van knoppen en bloeien. Dat is iets wat wij moestuinder liever niet hebben, want we willen andere delen van de plant eten. De plant heeft maar 1 doel: voortplanten. Als de planten me niet in de weg staan, laat ik ze gewoon staan om verschillende redenen. De bloeiende planten zorgen er voor dat je allerlei insecten in je tuin krijgt. Je kunt meestal de bloemen van de plant eten, ze staan heel leuk in je salade, maar natuurlijk ook mooi in je tuin. De laatste reden is dat je zelf zaden kunt verzamelen. Doe dit dat van niet F1 soorten. F1 soorten zijn variaties die zijn gekweekt door 2 soorten te kruizen met hele specifieke eigenschappen. Alleen deze eerste kruising heeft de eigenschappen. Neem je daar weer afstammelingen van, dan is de kans groot dat de eigenschappen niet meer hetzelfde zijn. 

tomaten met basilicum en afrikaansjes in de kasUitplanten van zomergroente 

Door dit natte en koude weer had ik mijn zomergroente nog niet uitgeplant. Ik was dit jaar sowieso laat begonnen met zaaien. Door het slechte weer had ik de planten ook nog niet kunnen afharden. De zomergroenten houden ook niet erg van de koud. Ze stoppen dan met groeien. Tomaten houden al helemaal niet van de regen. De regen zorgt ook nog eens voor de grote hoeveelheden slakken. Rondom mijn stadstuin hebben de buren veel betontuinen, dus komen alle slakken uit de buurt in mijn tuin snacken. Dat was dus ook een reden om mijn met liefde opgekweekte plantjes nog niet buiten uit te planten. Nu hebben ze een mooi plekje gekregen in mijn moestuinbakken. Ook de pepers, paprika’s en aubergine staan in de potten. De tomaten heb ik grotendeels uitgeplant in mijn tomaten kas. Ik moet nog een aantal struiktomaten uitplanten in potten.

polycultuur in de tuinGrote polycultuur 

Eerder heb je kunnen lezen dat ik dit jaar met polyculturen ga werken. Niet alles netjes in rijtjes of in vakken, maar alles door elkaar. Mijn kleine polycultuur van blad- wortel groente doet het al goed. Het werd nu tijd om de grote polycultuur uit te planten met veel zomergroente. Ik heb 2 grote moestuinbakken en in beide bakken heb ik ongeveer de helft hiervoor gereserveerd. Aan een kant heb ik een schutting, dus daar komen alle klimplanten. De zon staat hier ook bijna de hele dag op. Door de planten daar te zetten zorgen ze ook niet voor schaduw voor andere planten. In heb hier nu verschillende planten ingeplant die elkaar helpen. Zonnebloemen en mais als steun voor klimmende courgettes en komkommers. In dit vak heb ik verder heel veel verschillende planten door elkaar geplant: broccoli, paarse broccoli, mini boerenkool, palmkool, zwarte bonen, Borlotti bonen, bleekselderij, tomaat, paprika’s sla, Oost-Indische kers, mais, klimcourgette, komkommers, klim courgette/pompoen (Tromba d’Albenga), tomatillos. Nu zit er allemaal nog ruimte tussen de planten, maar straks als ze volgroeid zijn, zal het helemaal vol zitten met eetbaar groen. Ik hoop ook op weinig onderhoud qua onkruid. 

Het idee van mijn polyculturen komt uit het boek “Tuin smakelijk” van Vera Greuting 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie