Kiemkracht van zaden

kiemblad van tomaat

Ik vind het altijd zo mooi en bijzonder; de kracht van de natuur. Een klein zaadje, wat vocht en de juiste temperatuur geeft uiteindelijke een mooie plant. Sommige zaadjes hebben ook nog wat licht nodig zoals sommige sla soorten. Andere hebben juist eerst een periode van kou nodig zoals de bollen of echinacea. En dan ineens gaat het heel snel. Er komen mini worteltjes en de kiembladen.  Sommige heel erg klein zoals petunia of porticula en anderen al best groot van formaat, zoals zonnebloemen en courgettes. Deze eerste 2 bladeren zien er vaak anders uit dan het uiteindelijke blad en zorgen voor de energie, zodat de eerste echte bladeren en wortels kunnen ontwikkelen. Soms wil je de planten hard laten groeien en zie je niks, want de energie wordt voor de wortels gebruikt. Ik geef jullie deze week een update van de zaden die ik vorige week heb gezaaid.

tomaten zaailingenTomaten zaden

Bijna alle tomaten zijn opgekomen, op een enkelinge na. Nu ze op gekomen zijn, heb ik de kap ook van de kweekbak afgehaald. Ze staan bij mij ook op de onderste plank van mijn kweekkastje met groeilampen. De koudste plek. Als ze te warm staan, gaan ze ook snel lang en slungelig worden. Ik denk dat ik volgende week wel de eerste echte bladeren heb. Als ze dan nog wat groter zijn, dus bij zo’n 4 echte bladeren, ga ik ze verplanten naar een eigen potje en gaan ze de vensterbank in. In de kas is het gewoon te warm en ik wil compacte planten. 

zonnebloem plantjeBloemen zaden

Hier is het mooi te zien dat er zoveel verschil is. De mini zaadjes van de portulaca zijn bijna niet te zien. De zonnebloemen ontvouwen zich en zijn al heel groot  Je ziet dat de kiembladen het zaadje van zich af willen schudden. Ook de afrikaantjes waren snel met ontkiemen. Bij de oostindische kers zie je dat het zaadje uit elkaar wordt geduwd door het worteltje. Het duurt niet meer lang tot hier meer te zien is. 

 

basilicumEenjarige kruiden

Met name de koriander gaat echt super snel. Deze kiembladen staan gelijk op een hoge steel. Daar tegenover groeien de kiembladen van de basilicum direct boven de grond. Dat zijn altijd van die schattige blaadjes. Je ziet nu al variatie in de kleuren en soorten. Dille is ook een snelle ontkiemer en ook zo’n mooi fijn blad. De peterselie duurt nog wel even. Dat is echt een trage ontkiemer, waarbij het soms wel 4 weken kan duren. Ook heb ik die buiten gezaaid in mijn kruidentoren. 

opkomende zadenDe kleine polycultuur

2 weken geleden heb ik de polycultuur gezaaid, En als ik goed kijk komen de eerste zaden op. Ik zie een mooi palet van verschillende kleuren. Omdat de kiembladen erg op elkaar lijken, kan ik nog niet zeggen wat dit  is. Als het goed is zouden dit de mosterdbladeren moeten zijn en misschien wat sla soorten. Rondom het vak, heb ik allemaal plantuitjes gepoot. Ook deze beginnen nu uit te lopen. Langzaamaan zullen de bakken vol komen. En hopelijk duurt het niet heel lang voordat ik kan beginnen met oogsten. Dan hoef ik geen sla meer uit de winkel te kopen. 

Hoe ver zijn jullie jullie zaailingen. Is alles opgekomen? 

 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie