Voorbereidingen

moestuinbakken

Het is al weer een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven. Ik heb dan ook niet echt wat gedaan in de tuin. In de winter is er natuurlijk ook gewoon veel minder te doen. De winter is ook gewoon om even lekker te rusten van de moestuin en eventueel de bewaarde oogst op te eten. Mijn bakken staan ook nog vol met vanalles zoas je hiernaast kunt zien. In verschillende Facebookgroepen, waar ik lid van ben, zijn al weer heel wat mensen begonnen. Eerlijk gezegd heb ik nog niet zin om al weer te zaaien. En het is ook nog best vroeg. Vorig jaar ben ik zo’n beetje eind januari gestart en dat is me prima bevallen. Je moet in januari trouwens ook gewoon nog extra licht gebruiken, want anders kun je beter gewoon wat later beginnen. De pepers hebben nou eenmaal een lang groeiseizoen en moeten dus vroeg gezaaid worden. Ik zag zelfs al mensen die tomaten hebben gezaaid!! Ik vraag me af hoe je die nog tot half mei goed kan houden. Of je moet een kas hebben dan kan het iets eerder. Ik wacht daar nog mee tot begin april. 

Zaden ruilen
In de winter heb ik niet helemaal stil gezeten. Ik heb wat zaden geruild en daardoor is mijn collectie peper- en tomatenzaden weer uitgebreid. Ik had ze nog overal liggen in verschillende enveloppen en gisteren allemaal op tafel gelegd. Alles is weer mooi geordend in 2 verschillende bakken op alfabetische volgorde. Daarnaast heb ik ze allemaal in een Excel verwerkt zodat ik een mooi overzicht heb. Zo kan ik kijken welke zaden ik nog mis. Nou ik mis dus in ieder geval geen tomaten- en peperzaden. Ik heb nu meer dan 40 soorten tomaten en rond de 90 peperzaden. Het probleem wordt straks kiezen, want ik heb niet plaats voor alles. 

Plannen
Ik moet nog beginnen om mijn kleine stadstuin in te delen. Ik heb nou eenmaal niet plaatst voor alles. Ik heb 2 moestuinbakken met elke 12 vakken, wat potten en een tomatenafdakje. Ik probeer zo veel mogelijk de vakken ieder jaar te wisselen, maar ik moet ook rekening houden met de schaduw en eventueel klimmers. Het is ieder jaar een hele uitdaging. Daarnaast houd ik ook rekening met companionplants en planten die juist niet bij elkaar passen. Met gekleurde papiertje vul ik de puzzel dan in. Dit teken ik vervolgens in mijn moestuin dagboek. Sinds vorig jaar gebruik ik hier de “Moestuin planner ‘van Wim Lybaert voor. Erg handig om alles bij te houden. Ik geloof dat er inmiddels ook meerdere van dit soort boeken/dagboeken zijn.

Inspiratie
Mijn inspiratie haal ik op verschillende manieren. Zo ben ik geabonneerd op “stadstuinieren magazine”. Hier in staat leuke artikelen en minder bekende planten. Tussen door koop ik ook nog wel wat andere tuin tijdschriften zoals “De tuin op tafel” en “Gardeners world”. Van deze laatste heb ik vorig jaar een mooie bewaareditie gekocht over het hele jaar door tuinieren. Per plant worden allerlei tips genoemd. Ook ben ik in het bezit van het boek “De moestuin” van Floor Korte. Een leuk boek dat ook het jaar doorloopt. En dan natuurlijk internet met verschillende blogs of artikelen. Ik denk dat ik dan een van deze dagen dan ook echt het plan ga maken. Alles is er in principe klaar voor, maar ik moet nog de motivatie vinden om te beginnen….. 





close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie