Het hele jaar door groei ik pepers. Ik was nooit heel erg van de pepers, maar ik vind ze steeds lekkerder. Ik heb nu zo’n 24 verschillende soorten. Veel van de planten die ik in het voorjaar heb gezaaid hebben het niet overleefd. Helaas heb ik veel last gehad van een luizenplaag, waar ik maar niet af kon komen. Gelukkig had ik nog heel veel van vorige zomer in potten. Dit zijn de aller heetste soorten. Van de gemakkelijk soorten ‘Annuum‘ heb ik bijna niets. Ik heb er wel een paar gezaaid maar die hebben het niet overleefd.
Nu buiten de temperaturen warm genoeg zijn voor de hete pepers heb ik een aantal dan ook buiten gezet.
Het lijkt nu in ieder geval wel dat de luizenplaag wat minder is!
Dit zijn de gemakkelijkste soorten en de meest bekende soorten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de paprika’s, Jalapeño’s en vele andere Mexicaanse pepers zoals Serrano en Ancho. Dit zijn snelgroeiende soorten en de meeste zijn niet heel heet in vergelijking met andere pepers. Dit jaar heb ik de Serrano en Guaque meegenomen uit Guatemala. Dit zijn ook een van de weinige pepers die de plagen hebben overleefd. Aan beide planten beginnen inmiddels ook al pepers te komen.
Capsicum Chinense
Dit zijn de welbekende hete pepers zoals de Surinaamse peper, Madame Jeanette en Habanero. Deze pepers hebben meer tijd om te groeien en te rijpen maar zijn ook heel makkelijk om te kweken. Het grootste gedeelte van het jaar staan deze bij mij binnen. Er zijn ook allerlei varianten in kleur en vorm. Het begon bij mij eerste met wat zelf verzamelde zaadjes uit een Madame Jeanet. Deze plant heeft mij tot laat november dat jaar pepers gegeven. Nu heb ik meerdere soorten gekozen op kleur en vorm. Naast dat ze heel scherp van smaak zijn hebben ze ook een fruitige smaak. Ik gebruik ze dan ook voor hete sauzen met fruit zoals ananas of mango. Kijk voor het recept hiervan in een van mijn vorige blogs tuinieren in de vensterbank
Capsicum Frutescens
De meeste bekende pepers is hier de Tabasco peper. Vaak kun je gefermenteerde Tabasco peper kopen in zo’n klein flesje. Ook de Indonesische Rawit pepers is een Frutescens. Je kunt ook zelf een saus van gefermenteerde pepers maken.
recept
- 30 kleine rode chilipepers of 15 grote, zonder steeltjes
- zout
- wittewijnazijn
Pureer de pepers, inclusief de zaadjes, in de keukenmachine.
Weeg de pasta af en voeg 1 deel zout op 30 delen pasta toe. Meng dit en schep in de pot. Dek af met een theedoek of keukenpapier en zet hem 24 uur op een koele plek. Na 24 uur zal vocht zich aan de pasta hebben onttrokken. Zorg dat de pasta tijdens de fermentatie steeds onder het vocht blijft staan. Zit er niet genoeg vocht in de pot, roer dan 1 theelepel zout door de pasta en laat de pot nog 1-2 uur staan zodat zich een nieuw, beschermend vochtlaagje vormt. Schimmel kun je voorkomen door het mengsel één keer per week door te roeren.
Laat het 4 weken staan en voeg dan azijn toe.
Doe dit beetje bij beetje en proef steeds, tot je die kenmerkende heet zure smaak krijg.Laat het nog een week rusten en proef nog een keer. Eventueel kun je nog wat azijn toevoegen.
Zeef de saus door een aantal lagen neteldoek. Je kunt de saus een paar maanden goed houden in de koelkast.
( H)eet smakelijk!