In mijn vorige blog kon je lezen over mijn peperliefde, maar ik heb ook zeker een tomatenliefde. Sinds ik ontdekt heb dat er zo veel variëteiten zijn en deze veel lekkerder smaken dan in een winkel, kweek ik ook veel soorten. Het probleem wat ik heb, is ruimtegebrek. Ik heb maar een kleine stadstuin. Toch hebben de tomaten in verhouding met de rest best veel plaats gekregen. Dit jaar zijn er het er 16 soorten geworden en daarvan heb ik 1 plant per soort. De andere gezaaiden staan bij mijn ouders in de kas. Tomaten zijn niet heel erg moeilijk om te kweken, maar vragen toch best wel wat aandacht om tot een goed resultaat te komen.
Van zaad tot oogst
Tomaten ontkiemen vrij snel en om alvast een voorsprong te hebben zaai je deze 4 tot 6 weken voor de ijsheilingen. Dat is tussen begin en half april. Ik heb ze iets eerder gezaaid, maar heb gebruik gemaakt van lampen. Achteraf kon ik best wel wat later zaaien want begin mei waren het ontzettend grote planten. In ongeveer 4 maanden kun je rijpe tomaten oogsten. Dit is wel afhankelijk van het soort. Sommige kerstomaten zijn eerder. Je oogst ze als ze zacht beginnen te worden. Ga niet alleen op de kleur af, want sommige soorten blijven groen. De soorten die ik dit jaar heb zijn: Mount Vesuvius, Purple Cherry, Heinz Ketchup, Green Doktors Frosted, Geen Zebra, Lemon Tree, Gele Cherry, Vernisage Black, Lage Kerstomaat, Oranje Pruim, Yellow Pear Shaped, Kruisbes, Ozark Sunset, Sweet Kitty, Roma en RAS Black. De gekregen Sweet Million heb ik te laat gezaaid en helaas wilde deze niet groeien. Volgend jaar maar opnieuw proberen.
Water
Tomaten houden niet van water op hun bladeren. Het beste is dan ook om tomaten in een kas of onder een afdak, zoals ik doe, te kweken. Zo valt er geen directe regen op de bladeren en kun je ze bij de stam water geven. Dat water geven moet je niet te veel doen. Vanaf het begin nu een maand geleden heb ik ze maar 2 of 3 keer water gegeven. De wortels zoeken vanzelf water. Als je ze te veel water geeft dan kunnen ze barsten. Als ik ze dan water geef, krijgen ze ook wat tomaten voeding.
Snoeien
Om de tomaten een beetje in toom te houden snoei ik de tomaten. Ik haal de dieven weg. Dieven zijn nieuwe groeistengels in de oksel van de bladeren. Ze nemen veel energie weg en daarom heten ze dieven. Als je ze laat zitten, worden het grote bossige tomatenplanten. De ventilatie tussen de bladeren is dan minder, waardoor de kans ook groter is op de schimmelziekte. Dit is ook de reden dat ik ongeveer 1/3 van de bladeren weg knip. Mijn planten staan dicht op elkaar en zo zorg ik ook voor ventilatie. Als er eenmaal tomaten aan zitten haal ik het blad rondom weg, zodat de zon goed op de tomaten kan schijnen en de tomaten zoet maakt. De onderste bladeren gaan ook helemaal weg.
Ondersteuning
In Midden-Amerika groeien de planten over de grond. Als de dat hier in Nederland zou doen, is de kans ook weer groot op de schimmelziekte. Vandaar dat wij ze hier omhoog kweken. In de kassen worden ze wel 2 tot 3 meter hoog. Je kunt stokken gebruiken of in een kas een touwtje naar beneden. Naast stokken, gebruik ik tomatenspiralen. Deze gaan langer mee en je draait ze om de plant. Ik ben erg tevreden over deze. Zodra mijn tomaten het afdakje bereiken haal ik de kop uit de plant. Ik laat zo’n 4 tot 5 trossen groeien. Dat is ook ongeveer de hoeveelheid trossen die je bij buitentomaten rijp krijgt.
[…] Zo heb ik vlees-, roma-, cocktail- en cherrytomaten in alle kleuren van de regenboog. Bekijk hoe je tomaten moet verzorgen om ze gezond te […]
top