Lekker binnen en buiten zaaien

Het is begin april, de vroege lente en dus tijd om meer te zaaien. Binnen zaai je nu je tomaten, bloemen en meer. Maar ook buiten kun je al wat (voor)zaaien.

De vroege lente is bijna begonnen en dus kun je meer zaaien. Dat is een van de seizoenen in de fenologische kalender. De fenologische kalender bekijkt de verschijnselen in de natuur. Je kijkt naar de verschijnselen van de natuur en dan zie je verschillende seizoenen. Ieder seizoen heeft een aantal indicator planten. Dit zijn veelvoorkomende planten. De seizoenen zijn niet exact bij een datum te plakken. Ook bestaat de fenologische kalender niet uit 4, maar uit 10 seizoenen. Het maakt ook uit waar je bijvoorbeeld woont. Zo is het in Limburg eerder warm dan in Groningen, waar ik woon. Hier houdt deze kalender ook rekening mee. De meeste seizoenen overlappen er elkaar ook een beetje. De warme dagen van afgelopen week en de koude dagen van het Paasweekend hebben allemaal invloed op de groei van planten in de natuur.

Tomaten soortenBinnen zaaien: tomaten

Het is nu de tijd om tomaten binnen te zaaien. Tomaten zijn snelle groeiers. Binnen een paar weken heb je grote planten, die je dan na de ijsheiligen (half mei) in je tuin kan planten. Als je een kas hebt, kan dat iets eerder. Tomaten ontkiemen erg snel. Het is fascinerend om te zien. Als je ze te vroeg zaait, is de kans groot dat je vensterbank snel volstaat met lange dunne planten. Ook zullen de eerste trossen ook veel hoger op de plant groeien. Ik heb niet zoveel ruimte, dus hoe compacter en kortere tijd de planten in huis, hoe beter. Tomaten ontkiemen al bij een graad of 16. Dit in tegenstelling van pepers en aubergines. Ik heb weer een mooi lijstje gemaakt van de soorten die ik wil gaan zaaien.  

  • Amethyst Jewel
  • Ananas
  • Coeur de boeuf
  • Noir de Criméé
  • Dancing with the smurfs
  • Green doctors frosted
  • Green tiger
  • Hildares
  • Jaune Flammee
  • Lage kerstomaat
  • Maglia Rosa
  • Mount Versuvius
  • Sunrise bumble bee
  • Tiny Tim
  • Wherokowhai dwarf

Verschillende type tomaten

Ja, ik weet het, ik heb het over een kleine ruimte en toch zo veel soorten… Als je een kleine tuin hebt, kies dan voor struiktomaten of pot tomaten. Deze groeien veel compacter. Ook hoef je deze niet te dieven. Ideaal voor een kleine stadstuin. Een tomaat kan ook best lastig zijn om buiten, zonder kas te kweken. Ze zijn namelijk gevoelig voor allerlei ziekten. Maar je hebt ook soorten die het buiten beter doen dan andere en bijvoorbeeld resistent zijn voor schimmel. Kies dan ook soorten die passen bij jouw tuin. Maar experimenteren blijft leuk en soms pakt dat goed uit. Ook kun je nog variëren in vroege of late soorten. Ik heb vooral veel verschillende soorten, maten en kleuren. Zo heb ik vlees-, roma-, cocktail- en cherrytomaten in alle kleuren van de regenboog. Bekijk hoe je tomaten moet verzorgen om ze gezond te houden. 

klimrek voor peuljesBuiten zaaien

In de moestuin kun je nu ook beginnen met zaaien. Ik zaai nog een aantal dingen eerst voor in een potje, maar ook direct in de tuin zoals afgelopen week de polycultuur van blad- en wortelgroente.  Je kunt dit ook doen in een koude bak of werken met een tunnel over je bedden. Zo hebben de planten iets meer bescherming tegen de wind of eventuele nacht vorst.

Als de zon schijnt, warmt het ook sneller op. Ik heb in mijn moestuin nu peultjes gezaaid. Van een aantal bamboestokken en wat touw heb ik 2 piramides gemaakt, waar de peulen straks bij op kunnen klimmen. Er tussen had ik nog wat ruimte en daar zaaide ik radijs.  Deze zijn nu, een week later al mooi opgekomen. De eerste groente in de nu nog kale tuin. 

palmkoolVoorzaaien in potjes

Het is ook tijd om kolen, prei, kropsla en (eetbare) bloemen te zaaien. Ik heb verschillende soorten broccoli, palmkool, mini boerenkool, spruitjes en bloemkool als koolsoorten gezaaid. Verder een rode en gewoon groene kropsla, prei en bleekselderij. Dit zijn allemaal koudkiemers, dus die staan nu in de tomatenkas. De komende dagen wordt het koud, dus het zal wel even iets langer duren.

Ik houd ook heel veel van eetbare bloemen en daar zijn er heel veel van. Ze kunnen je simpele salade zo veel kleur geven. Ze hebben vaak ook verrassende smaken. Ze zijn dus niet alleen mooi en lekker, maar ook erg goed voor de vlinders en bijen. Mijn favoriete eetbare bloem is de oostindische kers. De bloemen zijn er er in allerlei kleuren: oranje, rood, rose, oud rose en geel. Daarnaast is de hele plant eetbaar; bladeren en zaden. Een terugkomer ieder jaar is ook de goudbloem, dus nu ook in de polycultuur komt. 

Zijn jullie ook al gestart met het zaaien van tomaten en andere planten? 

 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Eén reactie

  1. […] Bak 1 Deze bak staat bij mij het dichtst bij het huis en heeft het meeste schaduw, is iets vochtiger en heeft aan 1 zijde een schutting om wat bij op te leiden. Hier staat nog wat rucola en ook heb ik hier in het najaar de knoflook al gepland.  Ik ga weer een nieuw poging met bleekselderij wagen en ook heb ik hier ruimte voor een aantal nieuwe paprika’s en pepers. Natuurlijk dit jaar ook weer peultjes, deze zijn echt super lekker, het liefst eet ik ze rauw zo van de plant. Ook vaak een van de eerste groente die je kunt oogsten. Ook ga ik weer verschillende soorten sla kweken: in deze bak de rucola, ijsbergsla en rode kropsla. Wist je dat rucola( Brassicaceae), sla zoals iceberg of eikenblad (Asteraceae) en veldsla(Caprifoliaceae) van 3 verschillende families zijn en dus prima naast elkaar kunnen? De prei die nu nog klein is  en nog in een ander vaak staat krijgt ook een ander mooi plaatsje en hopelijk kan ik de winterprei dan in het voorjaar of zomer oogsten…( zie zie vorige blog) […]

Geef een reactie