Amaranth

Amaranth is een plant die velen niet kennen als eetbare plant. Je kunt hem tegenkomen als snijbloem in boeketten en in sommige winkels verkopen ze ook Amaranthzaad als superfood. Mijn kennismaking met Amaranth begon ongeveer 3 jaar geleden. Toen heb ik een paar zaadjes gekocht en gezaaid. Ik kwam er al snel achter dat het een mooie plant is. Ik heb me er toen verder in verdiept en kwam er toen ook achter dat het een superfood is en ook veel in Guatemala wordt gegeten. Daar eten ze het blad (bledo) in soepen. In sommige streken wordt dit veel gebruikt bij ondervoeding, omdat het veel goede voedingstoffen heeft en gemakkelijk wordt verbouwd. Later kwam op Facebook een pagina tegen die alle oorspronkelijke Maya gewassen probeert te behouden en de mensen ze weer leert het verbouwen en gebruiken. Zij gebruiken voornamelijk het zaad. Ze maken er heerlijke zoete gerechten mee. 

Soorten
Een deel van mijn zaden komt dan ook uit Guatemala. Ik heb ze gewoon verzameld op verschillende plekken. Daarnaast heb ik ook nog een aantal andere soorten gewoon gekocht of gekregen in Nederland. Uit Guatemala heb ik 3 soorten: een bruine, een groene en een rode variant. Ik had 2 rode soorten van verschillende plaatsen, maar die lijken gewoon het zelfde te zijn. Verder had ik een rode soort met rode bladeren de Cruentos Red Callaloo. Als je de zaadjes ziet, heb ik zwarte en witte zaden. De witte worden als eetbare zaden verkocht. Ik ga er vanuit dat je de zwarte ook gewoon kunt eten.

Verbouwen
Omdat het een plant is uit Centraal Amerika was het even uitzoeken wanneer te zaaien. Ik heb hem 21 april van dit jaar binnen gezaaid. De zaadjes komen vrij snel op en zijn heel klein en dun, net als de kleine zaadjes. Toen ze de eerste echte blaadjes hadden heb ik ze verpot. Ze zijn wel gevoelig voor slakken. Andere plagen hebben ze eigenlijk niet en overwinnen zelfs Monsanto. Het schijnt namelijk dat er Amaranth tussen gemodificeerd mais stond en er vergif werd gespoten. Alles ging dood, behalve Amaranth. En het schijnt zelfs dat ze het mais hebben overwoekerd.
Toen de plantjes groot genoeg waren heb ik ze uitgeplant in de voortuin. Ik weet niet of het ook door het mooie weer was, maar ze waren prachtig. Als ze groter zijn hebben ze wel wat ondersteuning nodig. Volop in bloei zijn ze topzwaar.

Oogsten
Ik vond het toch wel zonde om ze te oogsten. Het zijn zulke mooie bloemen. Je knipt ze af en laat ze dan drogen. Doe dit bijvoorbeeld op een laken op plastic zakken. De zaadjes vallen er zo uit. Ik probeer ze er ook uit te slaan. Net zoals bij graan, oogst je ook het kaf. Via een filmpje zag ik dat je heel voorzichtig de zaadjes laat vallen in een andere bak en dan via een ventilator wordt het kaf weggeblazen. Ik moet zeggen het is best wel een werkje om al die zaadjes te oogsten.  

Gebruik
Amaranth is een pseudograan en je kunt het gebruiken in brood, smoothies of in de muesli mix. Je kunt de zaden ook koken zoals Quinoa. Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd. De kleine zaadjes laten zich ook gemakkelijk poffen. Zo kun je ze ook weer gebruiken in de muesli. De bladeren kun je dus ook eten. Het is een soort spinazie. Lees hier nog meer recepten.   

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie