Zaden verzamelen

Het voelt toch echt het einde van het seizoen, terwijl ik nog best veel uit mijn stadstuintje haal. Ik ben langzaam aan het opruimen. Mijn voortuin heeft echt te lijden gehad onder de droogte van dit jaar. Mijn achtertuin lijkt nog gewoon een jungle, ook nu eind september. De braam maak weelderig nieuwe takken voor het volgend seizoen en de framboos geeft heerlijke vruchten. Hoewel ik al veel pepers heb kunnen oogsten, hangen de planten ook nog helemaal vol met meer pepers. De tomaten hebben ook de laatste snoeibeurt gehad. Ze zijn nu bijna helemaal kaal, met alleen nog de grote groene tomaten, die hopelijk nog rijpen. Als het echt niet meer wil, zal ik ze binnen halen en laten rijpen in de vensterbank met een appel. Maar daar is nu geen plaats voor, want die staat nog vol met pepers en tomaten.. Het begin van de herfst is ook voor mij langzaam nadenken over het nieuwe jaar en dus zaden verzamelen. Ik verzamel meestal allerlei zaden, voor als ik ze wil gebruiken. Wat ik ook erg leuk vind als mijn zaden eenmaal op orde zijn is ruilen met anderen.

Peperzaden
Natuurlijk verzamel ik ook weer peperzaden. Van een aantal had ik nog genoeg zaden. Maar van een paar soorten, maar een paar. Zaden moeten ook rijpen, dus je moet altijd zaden nemen van rijpe pepers. Geen groene pepers. Ik snijd ze uit de pepers en laat ze dan meestal in een koffiefilter drogen. Schrijf wel de naam er op, want het is mij ook al een paar keer overkomen, dat ik dacht dat ik het nog wel wist. Om te controleren of de zaden daadwerkelijk goed zijn, kun je ze in een bakje water doen. De zaden die blijven drijven gooi je weg. Deze zijn meestal leeg en zullen niet ontkiemen. Tomaten zaden laat je juist in water fermeteren, zodat ze goed ontkiemen. Hoe je dat doet, kon je lezen in mijn blog van vorige week.

Specerijen
Een specerij is een gedroogd deel van de plant zoals de bast, de wortel of het zaad. Zo is koriander als blad een kruid, maar wordt het zaad als specerij gezien. Het wordt ook veel in de Indische keuken gebruikt en wordt Djintan genoemd. Het zaad van de koriander gebruik ik dus ook als zaad voor volgend jaar, maar ook in de keuken. Dit zelfde kun je doen met dille en venkel.

Eetbare zaden
Ik heb dit jaar verschillende Amaranth soorten gezaaid. Het zijn prachtige planten met mooie pluimen. Ik geloof dat dit ook bijna de enige planten zijn die het in de voortuin geweldig deden. Een deel van de zaden bewaar ik voor volgend jaar om weer te zaaien, maar de andere zaden gebruik ik om op te eten. Door de smoothies, in kwark, maar ook voor het maken van popcorn. Ze poffen heel mooi in een hete pan, maar pas op dat ze niet verbranden.
Een zaad wat ik ook echt kweek voor het zaad zijn natuurlijk bonen. En in tegenstelling tot de kleine Amaranth zaden, zijn deze groot. Met slecht een paar planten had ik toch best veel bonen.
Een andere zaad, dat ik erg lekker vind is, pompoenzaad. Deze rooster ik met bijvoorbeeld korianderzaad in de oven

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie