Herfst in volle glorie

Het is nu toch echt herfst…. Met deze regen ben ik er gauw flauw van. De stadstuin staat er eigenlijk nog best goed bij, alleen duurt het heel lang voordat alles rijpt. Gelukkig heb ik nog geen enkel teken van de schimmelziekte bij de tomaten gezien. Zelfs niet bij de tomaten die gewoon buiten in een pot en in de moestuinbakken staan, vertonen nog geen tekenen. Ik laat de tomaten dan ook zo lang mogelijk aan de planten. Je kunt ze ook groen plukken en dan in de vensterbank bij wat appels leggen. Zo rijpen ze meestal nog wel wat na. Je kunt ze ook gebruiken voor een groene tomaten chutney. Een aantal planten zijn op hun best in de herfst. Ze geven nu volop oogst of zijn prachtig om te zien. 

Amaranth
In mijn voortuin staan verschillende soorten amaranth. Prachtige pluimen in allerlei kleuren; rood, bruin en groen.  Het grappig is dat ze niet alleen op plaatsen staan waar ik ze heb gezaaid. Tussen de stenen van het terras en ook in de achtertuin zijn er een paar verschenen. De planten hebben niet alleen een sierwaarde, maar de verschillende delen zijn ook eetbaar. De zaden worden verkocht als superfood en ook de bladeren kun je eten. In Guatemala worden de bladeren toegevoegd aan soep. Vanwege de vele voedingstoffen zijn ze erg effectief tegen ondervoeding. 

Framboos
Ik denk dat in dan toch een herfst framboos heb. Hij is nu namelijk op zijn best en ik heb ook ook nog nooit zoveel mooie dikke vruchten gehad. Met dank aan de regen, want zo kunnen de vruchten groot groeien. In de zomer geeft deze framboos altijd een paar lelijke kleine vruchtjes die ook nog vaak door de beestjes worden opgegeten. Maar nu zo in september is dit allemaal over. Heerlijke dikke vruchten. Heerlijk in de yoghurt of bij zondagse pannenkoeken. 

Bonen
De pronkbonen doen het nu ook fantastisch. Eerst met de hitte vielen alle bloemen af, maar nu is hij weer hersteld. Ik heb hier ook al 3x wat van kunnen eten. Ik ben niet zo heel gek op snijbonen, maar in stukjes door de wok of in de nasi zijn ze heerlijk. De andere bonen laat ik lekker hangen voor droog bonen. Deze heb ik een keer op een tuinmarkt gekocht, maar ik weet niet meer wat voor naam ze hebben. De man had het over een culinaire boon, omdat hij na het koken de kleur niet verliest. Het zijn dit jaar volgens mij niet heel veel, maar altijd genoeg om een maaltje van te koken. close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie