De veelzijdige pompoen

De pompoen of kalebas is een echte herfstgroente. Oorspronkelijk komen ze uit Midden-Amerika net als mais, tomaat en vele pepers. In mijn tuin heb ik geen ruimte om pompoenen of kalebassen te kweken. Gelukkig hebben mijn ouders een grote tuin en kunnen mijn zaailingen daar lekker groeien. En dat hebben ze dit jaar dan ook fantastisch gedaan. Ik heb twee soorten gezaaid: de oranje Hokkaido en de Guicoy, een soort uit Guatemala. Dit is dan ook al een hele oude soort. Hij is niet gemakkelijk te schillen, maar zeker te moeite waard om te eten. Je moet gewoon wat meer moeite doen vanwege de vorm. Ik heb de pompoenen nog niet exact geteld, maar het zijn per soort in ieder geval 6. Een aantal heb ik geoogst en de rest laat ik nog lekker narijpen. Met pompoenen kun je dus vanalles maken.

Pitten
De meeste mensen gooien de pitten uit de pompoen direct weg. Maar je kunt ze ook heerlijk met schil eten. In de winkel kun je van die groene pompoenpitten kopen. In de witte schil zitten ook deze pitten, maar dat is nogal een werkje om die er uit te krijgen. Hiervoor telen ze dan ook schilloze pitten. Ik heb hier inmiddels zaadjes van, maar dit jaar niet gezaaid. Misschien volgend jaar. Nu heb ik dus de pitten van de Hokkaido pompoen. Je maakt ze helemaal schoon en legt ze dan op een bakplaat met wat koriander- en komijnzaad. Je doet ze ongeveer 30 min in een hete oven tot ze goudbruin zijn. Daarna wat zout er over heen en je hebt een heerlijke snack.

Pompoenrisotto
Ik heb inmiddels een heerlijk verrassend pompoenrecept ontdekt. Ik kende inmiddels wel de soepen, de quiche en als geroosterde groente. Nu dus risotto. Je kookt te pompoen en maakt hier puree van. Dit voeg je dan samen met de bouillon die je gaat gebruiken voor de risotto. Op het eind nog wat pompoenblokjes toevoegen en garneren met rucola (nog steeds uit de tuin) en Parmezaanse kaas. Echt een aanrader.

Sier
Pompoenen zijn niet alleen lekker, maar ook erg decoratief. Meestal wordt hier dan ook de kalebas voor gebruikt. Ik heb nog een fleskalebas van vorig jaar. Deze is helemaal ingedroogd en heb ik geschraapt. Hij is nu mooi ter decoratie. Nu met Halloween is het ook erg leuk om de pompoenen uit te hollen. Vorige jaren heb ik wel grote Halloween pompoenen gehad. Het is wat werk, en helaas niet langhoudbaar, maar dan heb je ook wat. Mooi met een waxinelichtje erin. Je kunt op internet mooie figuren vinden. 

Wat doen jullie allemaal met de pompoen, nog verrassende recepten? 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie