Zaai ronde 3: courgette, komkommer

Inmiddels ben ik begonnen aan de derde zaai ronde in huis. De eerste ronde was in februari met de pepers, paprika’s en aubergine. De tweede zaai ronde was 2 weken geleden met tomaten, (eetbare) bloemen en verschillende koolsoorten, prei, bleekselderij en sla. Deze derde en hopelijk de laatste zaai ronde in huis is voor de snel groeiende en warmte minnende planten zoals de courgette, pompoen, komkommer. Deze zaden ontkiemen zo ontzettend snel en groeien in no-time tot een grote plant. Niet alleen heb ik kleine stadstuin, mijn vensterbanken staan inmiddels ook vul, dus veel plaats is er ook niet. Daarnaast was het tijd om de tomaten te verspenen en die nemen nu ook meer plaatst in. Dit is dus ook een van de redenen om niet te vroeg te beginnen met  binnen zaaien van sommige planten.

courgetteZaai courgette en pompoen

De courgette en pompoen zijn familie van elkaar. Dit zijn niet de eerste planten waar je aan denkt in een kleine stadstuin, omdat ze best veel ruimte in beslag nemen. HIer heb ik een oplossing voor. Al jaren zaai ik een klimmende courgette. Deze leidt ik langs de schutting. Dit jaar ga ik een  nieuwe soort kweken die je zowel jong als courgette kunt eten, maar ook kunt laten hangen en dan wordt het een pompoensoort. Het is de Trompa de d’Albenga. Verder ga ik proberen een patisson in een grote emmer te kweken en gaan de pompoenplantjes die ik opkweek naar de tuin van mijn ouders. Daar is wel ruimte. Ik kweek een soort uit Guatemala, een flespompoen en dit jaar voor het eerste eentje voor de pompoenpitten zelf. Als het goed is, geeft deze hulsloze zaden. 

komkommerKomkommer zaaien

Komkommers uit de supermarkt zijn gewoon nooit zo lekker als eigen gekweekte. En dan kan ook  prima in de buitenlucht. Je hebt speciale soorten die het buiten beter doen. Meestal krijgen ze buiten ook een hardere schil en soms zie je stekeltjes. Vorig jaar heb ik 3 soorten gezaaid en dat ga ik dit jaar ook weer doen. Het worden ‘Chinese slangen’, ‘Delikatess’ en ‘Akito’. De laatste is speciaal voor buiten en de Delikatess is een dikke korte soort die op een zure bom lijkt. De komkommer krijg een plaatsje in de grote polycultuur onder andere met dille, bonen, mais, klimcourgette en meer. 

maisMaïs

Al jaren zaai ik mais met wisselende resultaten. Belangrijk bij maïs is dat je ze niet in een rijtje zaait, maar in een vierkant. Maïs is namelijk een windbestuiver. Iedere korreltjes van de kolf is het resultaat van een bevruchting. Zodra er een maïskolf in de oksel wordt gevormd, zie je hieruit de draden groeien. Dit is het vrouwelijke deel van de plant. Tegelijkertijd zal de plant gaan bloeien en de stuifmeelkorrels moeten op deze draden vallen om een korrel te maken. In een vierkant is de kans daarop dus veel groter.  Voor een kleine stadstuin heb je ook minivarianten, die niet zo groot worden. 

Bij mij komen ze tegen de schutting aan te staan om meerdere redenen. De zuiderzon schijnt op de deze schutting dus lekker warm. Daarnaast omdat het zulke grote planten zijn, geven ze geen schaduw voor de andere planten. En ik gebruik ze als ondersteuning voor de bonen. Samen met de courgette/pompoen-achtigen vormen ze de Azteekse Zusters Een oude manier waarbij planten elkaar helpen. Dit jaar ga ik 4 soorten maïs kweken: Triple Play, Suikermais, Double Red en een mini blauwe suikermais. 

ChipilinMiltomate, chipilin en muismeloen

De miltomate of tomatillo zoals die hier wel wordt genoemd heb ik ook gezaaid. Dat is familie van de physalis. Een groene of paas besje in een hulsje. In Mexico worden deze vruchten heel veel gebruikt voor allerlei sauzen. Als jaren kweek ik ook deze vruchten en ook met wisselende successen. 

Chipilin is een blad wat ook erg veel gegeten wordt in Midden-Amerika. Ik heb de zaden uit Guatemala, maar een echt goed resultaat is het nooit geworden. Vaak omdat de slakken de plant ook erg lekker vinden. Ik ga het dit jaar maar gewoon weer opnieuw proberen. 

Ik heb wat muismeloen zaden gekregen en dit zal het eerste jaar zijn dat ik ze ga kweken. Ik ben benieuwd of het wat gaat worden. Dit zijn ook planten uit Mexico en worden ook wel Mexicaanse komkommers genoemd. Het is een klimmende plant dus ook ideaal in een kleine stadstuin, want het neemt dus bijna alleen verticale ruimte in beslag. 

 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie