November update

Vorige week heeft de nachtvorst dan ook echt toegeslagen…… Er was al eerder kou voorspeld, maar dat leek onze tuin steeds voorbij te gaan. Toen op een morgen werd  ik wakker en zag witte daken. De nachtvorst had toegeslagen. Gelijk ’s middags even in de tuin gekeken en ook daar had de nachtvorst zijn werk gedaan…..

Ik vind het een triest gezicht; een aantal planten gaan in een keer dood. Sommige planten zijn veerkrachtig en leven daarna weer volledig op. De meest moestuin planten kunnen niet tegen de nachtvorst, dat wist ik natuurlijk wel, maar dit is dan ook echt zo’n punt…. Ik hoopte elke keer dat dit nog even werd uitgesteld. De nachtvorst liet weer lang op zich wachten dit jaar. Hierdoor een uitgerekt moestuin seizoen! Ik blijf gelukkig niet lang treuren, want ik kan nog steeds uit de tuin oogsten!

De framboos heeft ook zijn laatste vruchten gegeven, dus deze heb ik nu ook gesnoeid. Ook heb ik hem nu verplaatst met wat andere planten. Hopelijk doet hij het daar net zo goed als dit jaar. Gelijk ook nog maar een paar andere planten verplaatst. 
De knoflook begint ook al aardig te groeien en hopelijk kan ik ook nog wat rode biet oogsten. Ze zijn nu nog klein, maar misschien groeien ze nog wat door. 

Boerenkool
Het schijnt dat boerenkool juist wat vorst nodig heeft om nog lekkerder van smaak te zijn. Ik denk dat ik aankomende week ook maar eens mijn paarse boerenkool moet oogsten. Iedereen heeft het tegenwoordig over allerlei superfoods. Wist je dat ze in Amerika nu helemaal gek zijn van Boerenkool. Kale zoals het daar wordt genoemd is een echt superfood vol met vitaminen en mineralen. Dit jaar heb ik voor het eerst boerenkool in mijn tuin staan en ik heb gelijk gekozen voor deze mooie paarse. 

Snijbiet
Ook snijbiet ziet er fantastisch uit. Nu alles zo grauw en grijs is, springen de bladeren van de snijbiet er zo mooi uit. Ik heb al eerder over deze groente geschreven. Je vind ze bijna niet in de winkel, maar zijn super makkelijk om zelf te kweken en heel veelzijdig. Snijbiet heeft ook bijna geen ziekten.  Zodra je de bladeren afsnijdt groeien er weer nieuwe bladeren aan. Zo kun je wel 4x per jaar oogsten.Ik gebruik het in soepen, wokgerechten en in omelet. Er zijn heel veel recepten met snijbiet, ik vond deze website met heel veel recepten. Snijbiet wordt ook wel warmoes genoemd. De warmoesstraat in Amsterdam is dan ook vernoemd naar de groentebedden die daar waar waar onder andere warmoes  werd gekweekt.

Broccoli
In het voorjaar had ik wat plantjes gezaaid. De sterksten hebben een plaatsje gekregen in de moestuinbak. Ik vond het zonde om de andere plantjes weg te gooien en heb ze in een potje laten staan. Het idee was om ze samen met wat andere plantjes te laten bloeien om de bloemen te eten en als voedsel voor de vlinders. 2 broccoli plantjes bleven goed leven en deze heb ik een paar weken geleden, toen ik weer wat ruimte had, in de bak geplaatst. Een je is gaan bloeien en de andere lijkt het nu prima te vinden en begint goed te groeien. Vorig jaar heb ik ook eentje overwinterd en die gaf ook een mooie broccoli. Ik ben benieuwd wat deze gaat doen. 

De nachtvorst….

Tomatillo
Helaas ook voor deze plant einde seizoen… De tomaatjes hebben ook een nachtvorstje gehad. Ik heb de vruchtjes die rijp waren geplukt. Normaal gesproken kun je ze vrij lang bewaren, alleen ben ik bang dat door de nachtvorst dit niet het geval zal zijn. Ik kook hier kan ook een saus mee die ik in ijsblokjes zakjes bewaar. Omdat de smaak wat zuur kan zijn heb je vaak maar weinig nodig. Vandaar de ijsblokjes zakjes. Ik gebruik de tomatillo door tomatensauzen en door bij typische gerechten zoals deze website , huevos divorciados of in sauzen voor tamales of  chuchitos. Hier heb ik al eens eerder een blog over geschreven met recept.  

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie