Doet hij het het of doet hij het niet?

Niet alles gaat altijd goed in de tuin. Het lijkt misschien wel door de foto’s dat alles bij mij goed lukt, maar het tegendeel is waar. Meestal zie je op Instagram of in blogs alleen maar de mooie en goede dingen. Juist bij tuinieren ben je erg afhankelijk van het weer. Dit jaar erg warm en droog en daardoor weer heel anders dan vorige jaar. Daarnaast heb ik niet altijd zin om iets in de tuin te doen. Midden in de winter begint het te kriebelen en wil ik zo snel mogelijk zaaien. Maar als het dan lekker weer is, wil ik ook gewoon genieten en voor je het weet zijn de kleine tere plantjes dan vergeten en verdroogd of opgegeten door een plaag. Deze keer een blog over de planten waarbij ik nog twijfel of het goed komt en ik er daadwerkelijk nog van kan eten. 

Courgette
Daar waar bij andere de courgettes fantastisch gaan met de weer, heb ik er nog geen een van gegeten. Half april heb ik 4 planten gezaaid. Ik heb die verplant in de volle grond en toen werd het slakkenvoer. Nadat de allerlaatste ook was opgegeten en er alleen nog 2 bladeren stonden heb ik nieuwe gezaaid. De kleine plant heb ik goed beschermd tegen de slakken en toen kwam mijn vakantie. Tja en dan hebben de slakken weer vrij spel. De plant is weer aangevreten, maar heeft gelukkig nog een groeihart met daar mini courgettes. Maar we zijn inmiddels september, dus het is maar de vraag of het nog wat wordt.

Vijgen
De eerste vijgenoogst hebben we eind juli, begin augustus inmiddels gehad. Een vijgenboom maakt in het voorjaar de eerste vijgen aan die je dan in augustus kunt oogsten. Daarna maakt de boom nog meer vijgen aan, die in de warme landen blijven hangen en nog laat rijp worden of in het nieuwe jaar rijpen. Helaas is het hier te koud en zodra het vriest worden ze niet meer rijp. Maar misschien als het nog lang duurt met de koud dat ze nog rijp worden. Laten we hopen, want het zijn er erg veel en het zou zonde zijn als ze daarna afvallen.

Gojibes
De gojibes staat al weken in bloei. Het is het tweede of derde jaar dat hij bloeit. Het eerste jaar dat hij bloeide was pas november en werd het niks. Ik zie nu ook steeds bijen op de bloemen, maar kan nog geen enkele bes ontdekken. Het heeft in ieder geval geholpen om  de lange uitlopers wat de te snoeien zodat de energie wat meer naar de bloemen gaat. Laten we hopen dat er nog bessen aan komen. 

Miltomate/Tomatillo
Ik heb 2 verschillende soorten miltomate gezaaid en dat is duidelijk te zien. Eentje blijft op dit moment erg laag, maar heeft wel bloemen en een paar vruchten. De andere plant is al ruim ander halve meter, maar geen bloemen. Als ik goed kijk, kan ik wel al wat ontdekken, maar dit is ook al weer erg laat. Zodra het gaat vriezen, laat de plant het afweten. De bladeren zelf zien er ook niet heel mooi uit. Ze zijn wat gerafeld en dat eigenlijk al vanaf het begin. 

Aubergine
Dit zou het laatste jaar zijn dat ik aubergine zou proberen. Ik heb de plant samen met de pepers gezaaid, dus ruim op tijd. Het kleine plantje bleef een groeiachterstand houden. Heel laat is hij dus in de volle grond geplaatst. Ook hier bleef de plant erg klein ondanks de warmte en het vele water. Maar wat zie ik dan na mijn vakantie? Een mini aubergine. Dit is de eerste aubergine in denk ik 4 of 5 jaar! Volgend jaar dus maar kijken of ik ze nog ga zaaien of niet. 
 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Eén reactie

  1. Ik had een handvol tomaten, een pompoen ter grootte van een appel, 1 ronde courgette en 2 veel te laat geoogste augurken . Ik heb dat dus ook, dat van in de winter enthousiast zijn en in de zomer er genoeg van hebben én op reis gaan 🙂 . En nu heb ik er terug zin in maar dat wordt niet veel meer vrees ik.

Geef een reactie