Nu het weer niet meer zo lekker warm is, doe ik niet meer elke dag een rondje door de tuin. Het is dan nu echt eind oktober en het meeste is toch wel aan zijn eind. Toch kan ik nog wekelijks oogsten uit mijn tuin! Het verbaasd mij toch elke keer weer, hoeveel je er nog uit kunt halen. En zolang er geen nachtvorst is, blijven een aantal planten nog gewoon doorgaan, zelfs de warmte minnende planten zoals courgette, tomaat en peper. Alle pepers die in potten staan, staan inmiddels binnen. Er staat nog 1 peper in de volle grond en dat is een peper uit Guatemala, de chile Guaque criolla. Er zitten nog twee pepers aan. Door de kou zijn ze wat zwart, maar als ze straks rijpen kleurt dat wel bij.
Bladgroente
Bladgroente staat er nog volop in mijn tuintje: snijbiet in alle mooie kleuren, heerlijk om toe te voegen aan een soep of omelet. De rucola is ook weer mooi aan het groeien. Vorig jaar heb ik hier heel veel pesto mee gemaakt. Dit jaar niet zoveel, maar de Oostindische kers die nu ook heel mooi is, kun je hiervoor ook voor gebruiken. De pesto van oostindische kers heb ik vorig jaar ook gemaakt.
De amaranth is inmiddels uitgebloeid en ik vang hiervan de zaden op. Deze zaden kun je net als chia zaden gebruiken. Het is nogal een werkje, maar zeker de moeite waard. Ook kun je de bladeren gebruiken voor in soep. Net als snijbiet zitten ze vol met vitaminen en mineralen. De soep hiervan noemen ze in Guatemala Sopa de Bledo. Deze wordt ook vaak geserveerd aan kinderen met ondervoeding. De NASA heeft amaranth uitgeroepen tot beste plantaardige voedsel voor mensen.
Vruchten
Ik kan niet meer elke, maar zeker om de 2 dagen een bakje frambozen oogsten. De smaak is niet meer heel zoet, maar zeker nog lekker. Zolang hij vruchten geeft ga ik de frambozen plant ook nog niet verplaatsen. Hij krijgt namelijk volgend jaar een nieuw plaatsje. De hortensia is inmiddels weg, dus wachten tot alle frambozen rijp zijn.
De tomatillo of miltomate is ook volop aan het produceren. Nog steeds komen er nieuwe bloemetjes aan en en groeien de tomaatjes in de zakjes. Zo nu en dan is er ook nog een braam en een aardbei. Ook deze zijn niet meer zo heel zoet, door het ontbreken van de zon, maar zeker nog wel lekker.
De appels heb ik inmiddels geoogst en dit keer een heerlijk appel recept om te bewaren of voor als je snel een taart of iets anders lekkers wilt maken: geweckte appeltaartvulling. Voor dit recept heb je vier grote potten nodig van ongeveer een halve liter. Dit kunnen weckpotten zijn of andere potten met een metalen deksel. Ik zelf verzamel allerlei potten om vanalles te bewaren. Hier de grote potten van Hak.
Recept
- 2 kg appels
- 2 el citroensap
- 250 gram (basterd)suiker
- 1 el gemalen kaneel
- 1/2 tl gemalen kardemom
- 1/2 tl gemberpoeder
- 50 gram maizena.
- snufje zout
- 75 gram rozijnen
- 500 ml water
Neem een grote pan en doe daarin 2 el citroensap. Schil steeds enkele appels per keer en snijd in blokjes. zorg dat alle stukjes met de citroensap in aanraking komen.Voeg de suiker, kaneel, kardemom, gember, rozijnen, maizena en het zout toe en schep goed om. Voeg het water toe en breng de pan op een zacht vuur aan de kook. Laat dan zachtjes pruttelen totdat je een dikke bubbelige siroop ziet en de stukjes appel een beetje zacht geworden zijn. Verdeel de vulling over de vier potten en sluit af. Neem een grote schone pan, zet er de potten in en vul met water tot de potten in het water staan. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken. Zet daarna de potten op de kop en laat ze afkoelen. Heerlijk te gebruiken voor appeltaart, appelflappen of Apfelstrudel
Eet smakelijk!