Het vele zaaien, verplanten en verzorgen geeft deze maand eindelijk de voldoening van het moestuinieren. De groentes kunnen één voor één geoogst worden en anderen groeien in een rap tempo door. Zelfs met een mini stadstuin, zoals die van mij, kan ik iedere dag wel uit de tuin eten. Iedere dag weer een heerlijke salade van verschillend groen met eetbare bloemen of kruiden. Alles is er in overvloed. Het is nog even wachten tot de eerste tomaten, pepers en courgettes te oogsten zijn. Het moment dat ik de eerste tomaat in mijn mond steek, is altijd zo heerlijk. De tomaten zijn zo veel lekkerder dan die uit de winkel. Misschien komt dat ook wel omdat je weet hoeveel moeite, tijd en toewijding dit kost.
Oogst begin juli
Wat zijn er toch veel verschillende soorten bladeren die je kunt eten. Als ik een salade wil gaan maken heb ik keuze uit verschillende soorten zoals pluksla, rucola of kropsla. Daarnaast heb ik Nieuw-Zeelandse spinazie, waar ik de bladeren ook van gebruik. De kleine verse blaadjes van de Oost-Indische Kers en de kleine blaadjes van de snijbiet zijn ook heerlijk in een salade. Daarnaast gebruik ik de bladeren van de snijbiet in een omelet. Van de Oost-Indische kers kun je ook heerlijke pesto maken. De palmkool doet het ook voor het eerst bij mij goed. Ik heb de bladeren gebruikt in een wokschotel met wat snijbiet, spinazie, champignons en paprika. Wist je trouwens dat je het blad van de zoete aardappel ook kunt eten? Je eet het net zoals spinazie.
Het is ook de tijd van de eetbare bloemen. Ik vind het altijd heel mooi staan op een salade en sommige hebben ook nog een verrassende smaak; lekker pittig of boterzacht. Ik heb dit jaar voor het eerst Oost-Indische kers in roze tinten zoals als oudroze en bordeauxrood. Een nieuwe tint voor in de salade. Ook heb ik nieuwe soorten goudsbloem gezaaid die allemaal net even wat anders zijn. Prachtig hoe sommige soms fluoriserend oranje lijken. Een paar jaar geleden had ik komkommerkruid in de voortuin gezaaid. Ieder jaar kwam het weer op, maar bleef het vrij klein. Dit jaar ook weer voor het eerst grote planten met prachtige paars/blauwe bloemen, die echt een bijentrekker zijn.
De tuinbonen zijn inmiddels ook geoogst. Vorig jaar had ik plantjes gekocht en dit jaar heb ik ze helemaal zelf opgekweekt. In het begin had ik veel last van de bonenluis, maar later werd dit minder. Het ware heerlijke lichtgroene bijna gele tuinbonen met een heerlijk smaakt. Ik heb ze gecombineerd met een salade uit de tuin met enkele toevoegingen. De oogst van de peultjes viel wat tegen dit jaar. De peulen waren wel groot en erg lekker, maar er kwam niet heel veel oogst aan. Het is even afwachten wat de erwten doen. Ze groeien met dit weer wel door. Ik denk dat ik ze eind deze week wel kan gaan oogsten.