Bloemen zijn niet alleen heel mooi in de tuin, maar ook heel nuttig en vele zijn erg lekker. Je zult je verbazen hoeveel eetbare bloemen er zijn met verrassende smaken. Je kweekt je groente vaak voor een vrucht of voor een blad of wortel, maar vaak zijn de bloemen ook eetbaar. Een van mijn favoriete eetbare bloemen is de Oost-Indische kers. Dit is niet alleen een hele nuttige plant als vangplant voor luizen en rupsen maar bijna alles kun je eten. De mooie bloemen smaken pittig, met in het kelkje een klein zoetje. Je hebt ze in verschillende kleuren en ik heb een mix met mooie roze bloemen. Ook kun je de bladeren eten. Ik kies dan vaak voor de kleine jonge blaadjes. De smaak is vergelijkbaar met het pittige van rucola. En wist je dat je van de zaadjes een soort kappertjes kan maken. Vorig jaar heb ik dit gedaan en ik vond ze erg lekker, dus dit jaar maar weer. 

Bij bloemen is het erg belangrijk dat je ze vers oogst. Dus voeg ze als laatste toe aan een salade. Om te drogen is het beste om ze rond het middaguur te oogsten 

Saladess

De meeste eetbare bloemen gebruik ik om de salade een mooi kleurtje en verrassende smaak te geven. Hier gebruik ik Oost-indische kers ook voor, maar ook wat blaadjes van de goudsbloem (calendula) en de kleine individuele bloemetjes van de bieslook. De paarse bloemetjes hebben ook een pittige smaak en het bolletje is juist weer zoet. Ook de de bloemen van het komkommerkruid (bernagie) zijn een mooie toevoeging aan de salade. Andere mooie eetbare bloemen zijn: duizendschoon (dianthus),deze smaakt een beetje naar kruidnagel. Verder kun je de rozenblaadjes eten, bloemen van thijm, stokroos en klaproos , rucola en lavendel. Laat ook eens wat planten doorschieten zoals radijs, brocoli of palmkool. Je krijgt zo zelf zaad maar eerst heb je prachtige eetbare bloemen voor jezelf en voor de bijen. 

In olie, azijn of ijsblokjes

Aan het einde van het voorjaar gaat de daslook bloeien. De bladeren zijn dan niet meer lekker. De bloemen kun je gebruiken om heerlijke daslook azijn van te maken. Ditzelfde kun je doen met bieslook bloemen. Je laat ze een paar weken in azijn staan. Bij de bieslook, kleurt de azijn ook nog eens mooi roze van kleur. Het is ook erg leuk om in de zomer wat ijsblokjes te vullen met kleine bloemetjes voor een leuk fleurig gezicht in bijvoorbeeld een glas water.
De goudsbloem kun je ook laten trekken in olie zodat je er bijvoorbeeld calendula creme van kunt maken. Ik heb nog steeds een potje staan om dit verder af te maken. Ik moet namelijk nog op zoek naar bijenwas.

Vullen

Een hele lekker bloem om zo te eten als voorgerecht of als hapje zijn courgettebloemen. Je haalt de stamper uit de bloem en vult die met een roomkaas mengsel. Je kunt ze dan zo eten of nog even door een beslagje en dan even kort bakken in olie. Je kunt het beste mannelijke bloemen gebruiken als er bijvoorbeeld nog geen vrouwelijke zijn. Deze herkan je doordat ze alleen een steel hebben en nog geen mini courgette. 
Een andere bloem die je kunt vullen met roomkaas is de daglelie. Hij bloeit nu bij mij op dit moment. Ik had hem nog nooit geproefd, maar heeft een verrassende smaak, die ik moeilijk kan beschrijven. Je moet gewoon maar eens proberen. 

Thee

Je kunt bloemen ook drogen en dan bijvoorbeeld later gebruiken voor thee. De meest bekende is natuurlijk de kamille. Je droogtin principe alleen de hartjes. Ik heb zelf geen kamille in de tuin, maar vorig jaar tijdens een hardlooprondje heb ik wat meegenomen langs de kant van het kanaal. Ook heb ik goudsbloem en komkommerkruid gedroogd. Ik ben nog van plan om een theemelange te maken, met nog wat andere kruiden uit de tuin en dan geven de bloemen kleur, maar ook zeker smaak. 
close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie