Binnen heb ik van alles staan. Ik vind het sowieso gezellig om allerlei planten en kruiden binnen te hebben. De kruiden zijn super handig als je aan het koken bent, je knipt er zo wat af. Koop geen potjes in de supermarkt, die worden snel opgekweekt in een kas en als ze dan een paar dagen bij je thuis in de keuken staan, gaan ze slap hangen…… Je kunt ze beter bij een tuincentrum kopen.
De meeste kruiden kun je gemakkelijk opkweken vanuit zaad. Ik maak van krantenpapier potjes met een potjesmaker. Deze potjes zet ik dan in een championbakje wat ik afdek met het deksel. Als de plantjes dan groot genoeg zijn gaan ze met krantenpapier en al in een leuke pot. Je hebt ook allerlei leuke kruiden potjes met waterreservoir te koop. Voor de creatievelingen, je kunt ze ook zelf maken met een fles van plastic of glas . Ook kun je een flessentoren maken. Op internet kun je vanalles over dit zogenaamde windowfarming vinden. Vorig jaar had ik ook een flessentoren binnen hangen. Dit jaar alleen buiten.
Als lekkere toevoegingen aan salades en andere gerechten heb ik ook een kiem bakje en een kiem pot staan. In de kiem pot maak ik zo nu en dan taugé klaar. Heel gemakkelijk! In de pot doe je wat mungbonen. Deze laat je 8 uur in water weken. Daarna giet je het water eruit en spoel je de bonen ongeveer 3 keer per dag.
Na een paar dagen heb je je eigen taugé . Het kiempschoteltje gaat bijna hetzelfde. De zaadjes leg je op het zeefje en je zorgt dat het water net onder het zeefje staat. Na een paar dagen heb je heerlijke kiemgroente. Ik gebruik hier verschillende zaden voor: broccolikiemen, radijskers, amarant, chia, waterkers. Je kunt tegenwoordig van alles kopen.
Op de foto’s hiernaast zie je Chiazaad.
Pepers zijn ook ideaal om in de vensterbank te kweken, juist omdat de hete soorten veel warmte nodig hebben. Mijn vensterbanken staan dan ook vol met mijn pepers. Een aantal soorten heb ik in de zomer ook buiten gehad. Nu het daar te koud voor is, ga ik proberen een aantal te laten overwinteren. In zomer heb ik een grote luizenplaag op mijn planten gehad, waardoor ze allemaal een groeiachterstand hebben opgelopen. Hierdoor zijn ze ook later met het rijpen vande pepers Het voordeel is dat we nu de pepers bijna kunnen oogsten.
Ik heb ook nog 2 andere experimenten staan: avocado en ananas. De ananas is nu bijna 2 jaar. Van een ananas heb ik de kruin afgehaald, goed schoongemaakt en dit in aarde gestopt; het resultaat een ananasplant. Ik ben benieuwd of er nu ook weer een ananas uit gaat groeien.
De avocado laat ik uitgroeien uit een pit. In de pit prik je een aantal sateprikkers ongeveer halverwege. Dit doe je zodat je de pit half in het water kan hangen in bv een glas. Na ongeveer 3 a 4 weken zie je pit splijten en komt er een wortel uit. Niet veel later zal er een steeltje uitkomen met de eerste bladeren. Als de plant groot genoeg is kun je hem verpotten naar een grotere pot met aarde. Zorg wel voor voldoende licht.
Recept voor een hete saus.
- madame jeanette pepers ( of een andere hete soort met fruitige smaak)
- 1 mango of ananas.
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 1 limoen of citroen
Snijd de ui en knoflook in stukjes.
Doe het fuit, pepers, ui en knoflook in de blender. Het mengsel giet je over in een pan en laat je zachtjes een minuut of 10 koken.
Op het laatst het limoensap toevoegen.
De saus is heerlijk bij allerlei gerechten.
Quieres comer sano, pues, no tienes mas que seguir estos sencillos pasos!!!!
[…] hete saus, sweet chili of sambal te maken. Mijn favoriete sauzen zijn die met tropisch fruit zoals ananas of mango. Deze smaken passen heel goed bij de zoete fruitige smaak van de habaneros. Je kunt ook pepers roken […]
[…] Capsicum Chinense Dit zijn de welbekende hete pepers zoals de Surinaamse peper, Madame Jeanette en Habanero. Deze pepers hebben meer tijd om te groeien en te rijpen maar zijn ook heel makkelijk om te kweken. Het grootste gedeelte van het jaar staan deze bij mij binnen. Er zijn ook allerlei varianten in kleur en vorm. Het begon bij mij eerste met wat zelf verzamelde zaadjes uit een Madame Jeanet. Deze plant heeft mij tot laat november dat jaar pepers gegeven. Nu heb ik meerdere soorten gekozen op kleur en vorm. Naast dat ze heel scherp van smaak zijn hebben ze ook een fruitige smaak. Ik gebruik ze dan ook voor hete sauzen met fruit zoals ananas of mango. Kijk voor het recept hiervan in een van mijn vorige blogs tuinieren in de vensterbank […]