Overwinteren

Het begint dan nu toch echt herfst te worden. De dagen worden korter en de temperatuur daalt beetje bij beetje. Ook de kans op nachtvorst wordt steeds groter. Een aantal planten kunnen hier slecht of helemaal niet tegen. Vooral de planten die je pas na half mei naar buiten hebt gedaan verdragen dit niet. Deze soorten komen dan ook vaak uit gebieden waar er geen nachtvorst is. De hele zomer hebben mijn peperplanten buiten mogen staan. Het voordeel was dat ze veel minder last hadden van de luizenplaag.  Maar helaas met de kans op nachtvorst moeten ze dan toch weer naar binnen. Ik heb al van meerdere mensen gehoord van goh, kun je pepers overwinteren? Ja dat kan hoewel ze wel wat verzorging nodig hebben. De meeste van mijn pepers zijn ander half jaar oud en hebben dus vorige winter ook overleefd. Deze keer in mijn blog tips om je ( peper) planten te laten overleven.

Nachtvorst
Als je het eens wilt proberen: Haal de laatste pepers eraf en behandel ze voordat je ze naar binnen haalt met een middel tegen plagen. Zo haal de plaat namelijk niet naar binnen. Want binnen kan een luizenplaat heel gemakkelijk overleven. Hier heb ik helaas ervaring mee….

Haal de peperplanten ruim voor de eerste vorst naar binnen en zet ze op een lichte plaats, het liefst bij temperaturen rond de 10 graden. Bij mij hebben ze afgelopen jaar op een rek in een kleine kamer voor het raam gestaan. Dit jaar gaan ze naar zolder in de nieuwe dakkapel aangezien we daar nog niets hebben. 

Ruststand
Geef geen voeding en slechts matig water iedere 2 weken ongeveer, zorg in ieder geval voor dat de aarde niet te nat is. Je zult zien dat de bladeren afvallen en raak nu niet in paniek, dit is normaal de plant gaat in de ruststand. Nu is het tijd om de plant te snoeien. Dit doe ik overigens ook wel als ze naar binnen gaan. Ik ga dit jaar eens zien wat het verschil is.
Zorg er voor dat de Y vorm van de stam blijft bestaan. In het voorjaar zul je zien dat de plant weer begint uit te lopen. Ongeveer een maand voordat ze naar buiten kunnen, ze rond half april, plaats je de planten op een warmer plaats en geef je ze weer wat meer water. 

Als je deze stappen allemaal hebt gedaan, zou de plant moeten overleven, maar het is geen verzekering tot succes. De plant zou volgens jaar nog meer pepers moeten geven dan dit jaar. 

Recept
Dit keer dan ook een heerlijke gebakken sambal recept. Gebakken sambal wordt ook wel Sambal Badjak genoemd, maar dit is een eigen recept. Ik heb dan ook niet precies de hoeveelheden en kijk hoeveel pepers ik heb en pas daar het aantal tomaten op aan. 


  • kopje vol hete pepers (vers of gedroogd)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 blikje tomatenpuree
  • koriander
  • olie
  • zout

Snijdt de pepers fijn of maal ze fijn in een keukenmachine samen met de knoflook en ui.
Verwarm de olie in een pan en laat de pepers  met de knoflook en ui zachtjes bakken. Voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met zout. Als laatste voeg je nog de koriander toe. Stop alles in een potje en zorg dat alles onder de olie blijft staan, zo houd je de sambal goed. 

(H)eet smakelijk

 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

2 reacties

  1. […] een enorme opbrengst. Helaas wordt het al weer wat kouder en is het bijna tijd om de eventuele overwinteraars binnen te zetten. Pepers groeien namelijk niet meer als het 15 graden of kouder is. Helaas halen we […]

  2. […] paar weken eerder heb ik al eens geschreven over hoe je de peperplanten kunt overwinteren. Hier heb ik je tips gegeven over hoe je dit het beste kunt gaan doen. Mijn planten staan nu […]

Geef een reactie