2 weken gelden hadden we dan de eerste nachtvorst van dit jaar en ook deze week was de temperatuur rond het vriespunt. We hebben natuurlijk eerder nachtvorst gehad in dit jaar in de wintermaanden. Maar dit is toch weer de eerste keer na de zomer. Ik vind het mooi om te zien dat sommige planten zo sterk zijn. Zo hebben een aantal van de pepers, slechts enkele aangetaste bladeren. De plaats zegt soms helemaal niks. Zo hebben een aantal pepers die ik in de kas heb gezet, vorstschade en een paar andere niet. Voorgaande jaren heb ik verschillende peper planten overwinterd. Ook dit jaar ga ik dat met een aantal doen.
Bonchi
De bonsai pepers gaan zeker overwinteren. Deze staan al weer een paar weken binnen en mijn Fatali Yellow heeft voor het eerst ook een pepertje. De Chiltepe bonchi heeft het dit jaar moeilijk gehad. In de winter heeft hij veel luis gehad en daardoor durfde ik hem ook niet mooi te snoeien. Tijdens onze vakantie heb ik hem ook binnen gehad en toen kreeg hij helaas weer veel luis. Hij is nu dus wat uit vorm, maar dat laat ik eerst zo. Hij staat vrij warm (in de woonkamer) dus de vorm snoei ga ik pas weer in het voorjaar toepassen.
Oudere pepers
Ik heb ook ieder jaar wat pepers binnen staan. Vorig jaar is deze collectie steeds kleiner geworden, dus eigenlijk zijn er nu nog 2 van over. Deze planten zijn beide al 3 of 4 jaar oud: Scotch Bonnet Yellow en Chile Loco geel en rood. Deze twee kleuren zitten in 1 pot. Deze laatste pepers soort is van de Pubenscens groep (zwarte zaden) en kunnen ook wat beter tegen de kou. De grootste uitdaging zullen ook weer de luizen zijn en het weinige licht in december en januari.
Snoeien
Als je pepers binnen wilt overwinteren is het beste om ze flink te snoeien. Daarnaast moet je ze op een wat koelere plek zetten, zodat ze wat kunnen gaan slapen. Dit doe je ook door ze weinig water te geven. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om drastisch te snoeien, zodat je een bonchi krijgt. Ik ga dit misschien nog wel doen met de Chinese 5 color, die ik het kasje heb staan. Wil je weten hoe je dit moet doen? Lees dan mijn eerdere blog over bonchi’s