Moestuin nr 9: een nieuw begin

Een nieuw stukje grond erbij om volgend jaar meer groente te kweken. Nu vooral eerst de grond klaar maken

Na minder dan een jaar wachten, kwam ik in aanmerking voor een tuintje bij Biologische Tuiniersvereniging Groningen. Het tuintje ligt langs de wijk Lewenborg en is om minder dan 10 minuten fietsen. Er was 25m2  beschikbaar. In eerste instantie dacht ik, dat is best klein. Maar als ik het vergelijk met de ruimte die ik hier bij huis heb, is het natuurlijk een stuk groter.  Maar het is ook anders dan direct bij huis, dus eigenlijk is het prima om eerst wat kleiner te beginnen. Je moet er namelijk echt naar toe, in plaats van even een rondje door de tuin te lopen. Ik ben er nu al super blij mee. Het is een klein complex met een sloot langs de hele lengte. In het begin hadden veel mensen 100m2, maar intussen zijn er al een aantal tuintjes gesplitst.

witte wortels van haagwindeOnkruid verwijderen

De tuin was al redelijk schoongemaakt door de beheerder, maar ik ben toch nog flink aan de slag gegaan omdat er heel veel winde in de tuin zit. Lange witte wortels die door de hele tuin lopen. Nog best een klus om dat er uit te halen. Daarnaast was er nog heermoes, riet en zilverschoon. Veel met lastige wortels dus. Ik heb nu 2 grote rondes onkruid verwijderd en er is gelukkig al heel wat weg. Ik zal proberen, zoveel mogelijk onkruid komende tijden te verwijderen, dan heb ik ik er in het voorjaar, hopelijk minder last van. 

groenbemester verpakkingGrond verbeteren

Tijdens het onkruid verwijderen, kwam ik er gelijk achter dat de grond niet overal even goed is. Er waren stukken met wel wat wormen, maar ook gedeeltes met dikke compacte klei met weinig bodemleven. Er is dus werk aan de winkel en gelukkig kan ik nu ook al wat doen. Ik heb licht de grond omgewoeld tijdens het wieden. Ook heb ik inmiddels wat koemestkorrels toegebracht, ondanks dat er niets groeit. Dit zorg al wel voor wat organisch materiaal en verbetert  hopelijk de structuur. Aangezien de grond dus kaal is, en dit ook voor nog schralere grond kan zorgen, heb ik nog een groenbemester gezaaid. Dat kon gelukkig nog net in september. Ik heb gekozen voor mix die diep wortelt en stikstof bind. In het voorjaar omwerkenen dan hopelijk als resultaat een betere grond. Dan waarschijnlijk nog wat compost er op en maar zien hoe het gaat volgend jaar. 

blaadjes van omkomende zaadZaaien, planten en poten

Ik had een aantal uitlopers van mijn aardbeien klaar staan in potjes, dus die kon ik gelijk een plaatsje geven. Er stonden ook nog een aantal aardbeienplantjes op het stuk, deze heb ik nu een nieuw plekje gegeven. Aangezien september nog best mooi weer is, heb ik ook nog wat winterse bladgroente gezaaid. Een aantal rijen heb ik gevuld met winterpostelein, mosterdblad, radicchio, bladsla en snijbiet. Daar tussen komen straks de knoflook en ik zal nog een plekje zoeken voor de winteruien. 

Plannen

In mijn gedachten heb ik de tuin nu al gevuld. Gelukkig komt de winter er aan en kan ik lekker nadenken. Ik heb nu eindelijk wat meer ruimte voor groente die veel plek in nemen zoals aardappelen, pompoenen, mais en bonen.  Ik kan het nu mooi in 2 tuinen verdelen en de aantallen wat omhoog doen. In mijn stadstuin is er dan ook wat meer plaats voor mijn pepers en dergelijke.  Op de nieuwe tuin zal ik ook een gedeelte inrichten als pluktuin, zodat ik in de zomer mooie bloemen in huis kan halen  Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn plannen.

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie