Some like it hot

Zoals al in mijn welkom blog te lezen was, heb ik een passie voor pepers. Vorig jaar begon dat klein maar het is binnen een jaar uitgegroeid. uitgegroeid tot iets groters. 

Vorig jaar had ik er slechts 18 soorten, in het voorjaar heb ik er rond de 80 soorten gezaaid. Hier kwamen zo’ n 60 soorten van op. Ik denk dat ik er nu nog een stuk of 30 soorten heb. Deze staan nu binnen in de woonkamer en in een kamer boven. Een enkele is nog in leven in de tuin.  Hier boven op de foto zie je een aantal van de soorten die ik heb. Zoals je ziet zijn een aantal zijn al gedroogd. 

Pepers zijn eigenlijk hele interessante vruchten. Het eten van pepers stimuleert de warmetezintuigen in je mond. Het lijkt of je mond heel heet wordt, maar de temperatuur stijgt niet in je mond. Een reactie op het eten van een peper is zweten, alsof je het heel warm hebt. Je hersenen denken ook dat je het warm hebt. Soms lijkt het of de pepers pijn veroorzaken, maar het tegenovergestelde is waar. Ze kunnen pijn verlichten. In de hersenen wordt namelijk endorfine afgescheiden. Endorfine is een lichaamseigen stof die dezelfde receptor activeert als morfine. Het eten van pepers is verslavend als je het eenmaal gewend bent te eten.

Capsicumcreme wordt ook toegepast bij gewrichtspijn en daarnaast helpt het eten van pepers tegen verkoudheid en versnelt het de stofwisseling. Pepers bevatten een hoog gehalte aan vitamine C, B6 en A


De stof die de peper heet maak is Capsaïcine. De heetheid van pepers kan erg verschillen van soort tot soort. De capsaïcine die de peper scherp maakt zit vooral in de ‘ribben’ van de vrucht, het witte gedeelte waar de zaadjes zitten 


De heetheid van een peper wordt weergegeven op de Scovilleschaal. Een gerecht wordt al als pittig ervaren rond de 500-1000 Scoville-eenheden, jalapeño’s variëren tussen de 3000 en 6000, en habaneros kunnen soms wel een heetheid van 300.000 eenheden bereiken. De heetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, waarbij een gemiddelde is gemeten van 1.569.300 Scoville-eenheden en een piekwaarde van 2,2 miljoen Scoville-eenheden.


Kweek zelf vooral pepers die je leuk of lekker vindt. Er zijn zoveel verschillende kleuren, vormen en smaken en er zit veel verschil in hoe pittig ze zijn. Deze periode is ideaal om van je favoriete pepers de zaden te verzamelen. 
Je kunt natuurlijk bij een gespecialiseerde  internetwinkel je zaden bestellen, maar het is veel leuker om eerst te kijken welke soort je lekker vindt. Heb je een soort gevonden die lekker is, haal dan de zaden er uit en bewaar ze.  Ik bewaar de zaden altijd in een koffiefilter. Het voordeel is dat het papier het vocht opneemt, je kunt ze mooi als een enveloppe dichtvouwen en de naam op de buitenkant schrijven.
In het voorjaar zal ik je meer vertellen over het kweken van pepers. 

Pepers kun je ook heel gemakkelijk drogen. Het beste bewaar je ze buiten de koelkast. Je zult zien dat ze langzaam in drogen. De pepers zullen geen enkele heetheid verliezen. Je kunt de pepers ook in de vriezer bewaren, ze blijven alleen niet zo knapperig, maar je kunt ze nog prima in gerechten gebruiken. 


Deze keer een lekkere Jamaicaanse marinade voor kip: Jerk Chicken

Je kunt de marinade gebruiken voor een hele kip, maar ook prima voor drumsticks, kippendijen of kippenvleugels. Mijn favoriete bereidingswijze is op de Cobb barbecue. Zelfs in de winter kun je die gebruiken, echt super handig.
Je kunt de kip ook klaarmaken in de oven of gewoon in de koekenpan.

Het recept:


  • 3 eetlepels gehakte birdseye pepers ( of rawit)
  • 4 theelepels gekneusd piment ( allspice) 
  • 6 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 eetlepels vers gehakte gember
  • 2 eetlepels donkerbruine suiker
  • 3 eetlepels mosterd
  • 1 theelepel kaneel
  • pittige chilisaus naar smaak ( of zoals ik nog een Habanero)
  • 1 deciliter olijfolie

  • 2 lente-uitjes in ringetjes
  • 80 milliliter (cider)azijn
  • 2 eetlepers citroensap
  • zout/peper
Wil je het niet zo pittig, verwijder dan de zaadjes plus het witte gedeelte in de peper. Wil je wel heel heet, kun je extra pepers toevoegen.

Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of blender tot een gladde pasta. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Wrijf nu de kip in het met het mengsel, het liefst met je handen (gebruik dan wel handschoenen) zo kun je het masseren. Maak kleine sneetjes in de huid van de kip, zodat het goed kan intrekken. Laat de kip het liefst een nacht in de marinade. Maak hem daarna op je favoriete manier klaar. 

Eet Smakelijk!


close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie