Vorige week al de keuze gemaakt tussen al de peperzaden. En nu volgen dan de tomaten. Ik heb hier de helft minder zaden van (44 in plaats van 95) maar ook minder plaats. Ik heb alleen een tomatenafdakje en eventueel een plaats voor een paar kleine tomaten in een grote pot. Vorig jaar ik heb 16 soorten gezaaid. Van de meeste meerdere zaden, maar uiteindelijk maar 1 plant in de tuin en een enkeling 2 planten. Dit jaar heb ik gewoon zo veel leuke nieuwe soorten gekregen, waardoor de keus weer moeilijker wordt. Gelukkig heb ik de kas van mijn ouders als back-up. Zij zijn elk jaar blij als ik weer allerlei soorten in hun kas zet.
Smaak
Bij tomaten vind ik smaak toch wel het allerbelangrijkst. Maar ja smaken verschillen. Ik zoek altijd een aantal “normale” tomaten voor in salades zowel gewoon formaat (cocktail) en cherrytomaatjes. Erg lekker vond ik de Sweet Kitty, maar daarvoor in plaats ga ik de Tiny Tim doen omdat die ook lekker compact blijft en dus in een pot kan, heb ik namelijk weer wat meer plaats voor anderen. En een favoriete qua smaak en zeker kleur is de Green Doctors Frosted. Deze krijgt dus ook weer een plaatsje.
Kleur
Om een mooie salade te krijgen, kweek ik verschillende kleuren. Zo kun je dan een mooie gekleurde tomatensalade maken. Dit jaar bestaat het kleurenpalet uit de volgende tomaten: roze met blauwe schouder (Amethyst Jewel), bruingroen (Cosmic Eclipse), donkerpaars (Dancing with the Smurfs) groen (Dwarf Beryl Beauty) lichtgeel/wit (Fantome de Laos) en nog vele andere met rode, gele en oranje tinten. Deze donkere tomaten hebben ook een hoog gehalte aan Anthocyaan, een stof die onder andere ook in bosbessen zit. Ik ben benieuwd naar deze nieuwe soorten voor mij.
Type
Ik gebruik de tomaten ook voor allerlei hete sauzen en gewone tomatensaus. Daarom heb ik ook altijd wat saustomaten en daarvoor zijn de Roma-tomaten super. Ze hebben minder vocht en daardoor geschikt. Wat ik vorig jaar ook van dit soort tomaten heb gemaakt is ketchup. Super lekker en veel minder zout en suiker dan de supermarktvariant. Natuurlijk kun je ook allerlei andere tomaten hiervoor gebruiken, dus ik zaai maar 1 Roma variant. De Mount Vesuvius. Een bewaartomaat. Het schijnt dat ze deze als ristas (net zoals bij pepers) ophangen om te bewaren. Verder zaai ik veel cherry- vlees- en cocktailtomaten.
Zaaien
Het zaaien laat nog even op zich wachten. Vorig jaar heb ik ze half maart gezaaid. Ik moet zeggen volgens mij kunnen ze nog best een weekje later. Als het begin mei nog koud is, zijn ze al best groot en moet je ze nog binnen houden. Het is net als bij jonge honden. Als kleine plantjes zijn ze leuk en beheersbaar. Als ze groter zijn, en nog niet naar buiten kunnen, vind ik het best lastig in een niet al te groot huis. Het geeft zoveel troep, want ik ben niet zo netjes met water geven. Daarnaast is de vensterbank op een gegeven moment gewoon vol.
Als je ze binnen zaait zorg dan ook voor voldoende daglicht. Ik gebruik eerst ook altijd nog wat kweeklampen in een stelling; lekker warm en veel licht. Later zal ik nog een blog schrijven over het zaaien en verzorgen van tomaten.
Leuk stukje! Wat kriebelt het he? Hier ook, ik heb al wat pepers en aubergine gezaaid, en de tomaten doe ik over een maand of zo. Heel knap hoe je 16 soorten tomaten in je achtertuin hebt weten te persen. Ik ga daar echt geen ruimte voor hebben 🙁 Succes met het zaaien!