Officieel is de zomer begonnen, dus wat is heerlijker dan een aantal zomerse gerechten. In het begin van het jaar heb ik al eens verteld over de planten die elkaar helpen: combinatie teelt. Door de combinatie teelt kun je plagen voorkomen. Daarnaast versterken een aantal planten elkaar. Ook zijn er planten die niet goed naast elkaar kunnen omdat ze bijvoorbeeld dezelfde plagen hebben. Hier kun je meer lezen over combinatieteelt.
De combinatieplanten passen vaak ook heel goed bij elkaar qua smaak. Deze keer 2 salades van die zogenaamde combinatie planten. Daarnaast nog een heerlijk zomers gerecht: gevulde courgettebloemen.

Komkommer Dille Salade
Ik heb zelf nog geen komkommer dus ik heb nog eentje gekocht. Dille vindt ik een mooi kruidt om te zien. Heel fijn en lijkt wel wat op venkel. Dat is niet zo raar want ze zijn dezelfde planten familie. 
Snijdt de komkommer in schijfjes. Hak de dille fijn met een kruiden hakmes of gewoon met een scherp mes. Er komt onmiddellijk de heerlijke typische geur van dille vrij . Voeg wat olie, azijn, peper en zou toe.  Je kunt met wat komkommer roomkaas en dille ook heerlijke komkommer sandwiches maken voor bij een high tea.

Salade Caprese
Een typische Italiaanse salade in kleur van de Italiaanse vlag. Helaas zijn ook mijn tomaten nog niet klaar. Gelukkig heb ik op verschillende momenten basilicum gezaaid. De basilicum bij de tomaten is nog niet zo ver, maar die in de flessentoren al wel. Ik heb 3 soorten basilicum: gewone, rode en citroen basilicum. Voor deze salade gebruik de citroen en de gewone. Traditioneel hoort hier mozzarella bij, maar de salade is ook heerlijk met witte kaas. 

Gevulde courgettebloemen
Een courgette heeft 2 soorten bloemen, de mannelijk en vrouwelijke. De mannelijk zitten hoog op een steeltje. Bij de vrouwelijke bloemen kun je het vruchtbeginsel zien zitten. Je hebt beide bloemen nodig om tot vruchten te komen. Soms zijn er dagen dat er alleen maar mannelijke bloemen open zijn. Die kun je dan gebruiken om te vullen.

  • 6 courgette bloemen
  • klein courgette geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gr Roomkaas of ricotta
  • verse kruiden ( peterselie, bieslook  of naar smaak)
  • 1 ei
  • 25 gram bloem
  • 2 el koud water

  Was de courgettebloemen voorzichtig, laat ze op keukenpapier uitlekken, dep droog en verwijder de stamper in het midden. Hak een knoflook teentjes fijn en bak dit met geraspte courgette en meng dit  daarna met wat roomkaas en de verse kruiden en breng goed op smaak met zout en peper. Schep de vulling voorzichtig met een lepel in de bloemen of doe het mengsel in een spuitzakje met een grote tuit en spuit het in de bloemen. Sluit de bloemen.
  Doe de eieren, de bloem en het water in een kom en meng alles tot een glad beslag.
  Haal de gevulde courgettebloemen door het beslag, laat ze een voor een op een schuimspaan in de hete olie glijden en bak ze goudgeel. Leg ze op keukenpapier en laat even uitlekken.

  Eet smakelijk !
   

  close

  Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

  Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

  We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

  2 reacties

  1. […] Wat is het toch prachtig om je tuin vol met bloemen te zien. Je hebt ze in alle vormen en maten en in verschillende smaken. Ja, smaken, want je kunt heel veel bloemen eten. Ik heb me er een tijdje geleden in verdiept en er zijn echt heel veel eetbare bloemen.  Ik kwam er een aantal tegen waarvan ik het niet wist. Ook zijn er bloemen in je moestuin die je zeker niet moet eten omdat ze giftig zijn. Naast salades kun je natuurlijk ook bloemen drogen zoals lavendel om heerlijke geurzakjes van te maken. Ik neem jullie deze keer mee met de eetbare bloemen in mijn tuin. Doorgeschoten Met de droge warme weer in het voorjaar zijn er een aantal planten die gelijk in de stress schieten. Dat is altijd zonde want de smaak van plant is dan vaak niet meer lekker. Toch probeer ik het altijd of ze nog smaken. Zo niet dan laat ik tenminste een deel staan. Er komen dan vaak hele mooie en verrassende bloemen aan de plant. En deze kun je dus vaak eten. Mijn paksoi had mooie gele bloemen. Daar heb ik een paar van gebruikt in de salade en de andere laat ik staan om zaden te oogsten. Een andere bloem die ik altijd eet is de koriander. De stelen zijn hard en niet lekker, maar de bloem is heerlijk. Een andere verrassende doorgeschoten kruid is dille. Mooie fijne gele bloemetjes op een steel.  Courgette Een fantastische bloem om te eten is die van courgettes en pompoenen. De plant produceert zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Bij mij kwamen er eerst alleen maar mannelijke aan en de kon ik dus gelijk opeten. Je herkent een vrouwelijke bloem aan het vruchtbeginsel. Vaak staan de mannelijke bloemen op een hogere steel. Ik gebruik de bloemen in stukken gescheurd in een salade, maar het allerlekkerst is vullen met kruidenkaas en dan in de olie bakken. Lees het recept uit een vorige blog […]

  2. […] fantastische bloemen. Ik gebruik ze in stukjes in de salade, maar ook gevuld zoals je mijn blog 3x zomer hebt kunnen lezen. Hier vind je ook een fantastisch recept. De bloemen bloeien vaak maar 1 dag, […]

  Geef een reactie