sering knop
sering knop

We zijn de eerste helft van april alweer gepasseerd. Afgezien van vorig weekend is het een koude maand. En ook gewoon in de nacht nog nachtvorst.  Ik zag in diverse groepen, dat bij een aantal mensen, de echte zomerplanten helaas door de vorst waren beschadigd. Niet voor niets houden veel mensen de ijsheiligen (half mei) aan. Pas na die datum kun je veilig deze planten buiten zetten. Ik werk met de fenologische kalender en het nieuwe seizoen komt er bijna aan. Dit seizoen wordt ingeluid met de bloei van de seringen. Deze heb ik ook in mijn tuin staan, dus die kan ik in de gaten houden. Vorige week heb ik jullie een update gegeven over de zaailingen met name binnen. Deze week neem ik jullie mee in mijn stadstuin met de andere eetbare planten zoals kruiden en fruit. Eerder heb je al kunnen lezen over mijn polycultuur. Deze begint al mooi te ontkiemen met verschillende bladeren. ,

oregano
oregano
bieslook
lavas (maggi plant)

Kruiden

Kruiden zijn ideaal in een stadstuin. Ik heb op 2 plekken in de tuin kruiden staan of eigenlijk op drie plekken. In de voortuin staan de meeste vaste kruiden, zoals de tijm, rozemarijn, salie, bieslook, lavas, bonenkruid,munt, citroenmelisse en oregano. De bieslook en de lavas lopen al weer mooi uit. De salie heeft een deuk gehad van de vorst en het lijkt of de tijm en bonenkruid de vorst van afgelopen winter niet hebben overleefd. Hopelijk lopen ze nog uit. Anders binnenkort maar een nieuwe plant kopen. 

De tweede plek die ik gevuld heb met kruiden, is een plantenbak toren. Hier heb ik de ik ook wat munt staan, samen met de peterselie, een andere soort tijm. Hier komen ook de eenjarigen zoals de koriander en mini dille. Deze staan nu te ontkiemen en die zal ik daar later planten. De peterselie komt al weer mooi op. Van de peterselie heb ik 2 soorten, de platte en de krulpeterselie. 

Op de derde plek staat een heerlijk lenterkruid: daslook. Hier heb ik al lekker van kunnen oogsten. Het zal niet lang meer duren voordat er bloemen komen en de plant weer langzaam verdwijnt tot volgend voorjaar. Dit is ook een van de weinige kruiden die je in de schaduw kweekt. Hij komt hier in de buurt ook in het wild voor. Het is een beschermde plant in de Nederland. 

appelbloesem knop
appelbloesem knop
aardbeien
witte bes

Fruit

In mijn stadstuin is er ook voldoende ruimte voor fruit. De grootste leverancier is de braam en die neemt in verhouding weinig ruimte in. Deze groeit over mijn oppottafel heen en zorgt voor weken bramen. Echt kilo’s. Het is een braam zonder stekels. Aan het einde van het vorig seizoen maakte hij uitlopers, waar dit jaar de bramen aan zullen komen. De bramen groeien op 2-jarig hout. Naast een braam heb ik ook een framboos. Deze vruchten groeien op 1-jarig hout en deze heb ik dus teruggesnoeid. Je ziet de uitlopers al weer groeien. Straks weer heerlijke snoepjes uit de tuin eten. Deze heeft oogst tot ver in november.

Aan de appelboom komt ook al weer bloesem en gelukkig heb ik geen last gehad van de vorst. Hopelijk wordt het ook weer een goed appeljaar. Afgelopen jaar had ik een grote oogst van kleine appels. Ook alle andere fruitsoorten beginnen weer uit te lopen, zoals de goji, aardbeien, granaatappel en vijg. Op een lege plek heb ik ook nog een witte bes geplant. Laat de zomer maar komen, zodat ik al deze heerlijke snoepje kan gaan plukken.

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie