Het is buiten koud en binnen lekker warm. Wat is er dan leuker om een keuze te maken in de zaden. Vorige week had ik al mijn zaden geordend en ingevoerd in een Excel bestand. Nu heb ik er dan ook profijt van bij het kiezen van de pepersoorten. Want tja… ik moet kiezen. Ik heb ik totaal 95 soorten peperzaden, maar plaats voor minder dan de helft. Vorig jaar ben ik gestart met het zaaien van 29 soorten. Van de meeste 2 zaden. Niet alles is opgekomen en uiteindelijk had ik plaatst voor allemaal in de potten en een aantal in de moestuinbak. Ik heb nu een keuze gemaakt van 27 soorten zowel hete pepers, milde pepers en paprika. Daarvan zijn een groot gedeelte nieuw, dus ik ben benieuwd wat het gaat opleveren.
Annuum
In verhouding heb ik veel Annuum soorten. Deze zijn ook gemakkelijk te kweken en hebben een korter seizoen dan bijvoorbeeld de Chinense, Baccatum en Pubescens. Alle Jalapeño soorten vallen hier ook onder. Ik vind het een fijne soort peper om verschillende redenen. Groen is hij heerlijk fris voor salsa’s of om in te maken. Ik ben ook gek op Jalapeño poppers. Rood kun je ze roken en drogen zo zo maak je Chipotle. Ik heb nog een hele pot staan met deze gedroogde/gerookte pepers. Dit jaar ga ik dan ook weer 5 verschillende Jalapeños kweken: Chichimeca, M, Morado, Sweet en een soort uit Guatemala. Ook ga ik weer Mexicaanse pepers kweken om mee te koken en om ook salsa’s mee te maken. Dit jaar zijn het : Ancho grande/Poblano, Cascabel, Chile de Arbol en Guaque/Guajillo.
Paprika
Ik wilde dit jaar ook wat meer paprikasoorten kweken. Eigenlijk deed ik dat nooit, waarom weet ik niet… Alleen de Kalosca paprika zaaide ik vaker om te drogen. Ik zaai dit jaar verschillende vormen en kleuren. Van bruin tot paars en rood met geel gestreept. De soorten van dit jaar zijn: Enjoya, Iko Iko, Kolobok, Macho, Minibell Chocolate en Kalosca. Deze laatste is wel mijn favoriet voor paprika poeder. Ze drogen mooi uit zich zelf en dan maak je er heerlijk paprikapoeder van. Eventueel zou je ze nog kunnen roken voor een rokerige smaak.
Vorm en kleur
Ik vind het ook altijd leuk om een paar bijzondere soorten pepers te kweken om de kleur of om de vorm. Zo heb ik dit jaar weer de Habanero black. Vorig jaar was het een zielig plantje die maar 1 peper heeft opgeleverd. Hopelijk doet hij het dit jaar beter. Ook heb ik nu een witte soort, de Aji White Fantasy. Deze telt ook meer voor de leuke vorm omdat het een soort bel is. De Chinese 5 color doet het ook goed in de categorie kleur. Deze pepers kleuren van onrijp naar rijp in prachtige kleuren. De Biquinho zal er ook uitspringen qua vorm; een klein pepertje die op de kop wel op een druppel lijkt.
Smaak
Smaak is natuurlijk erg belangrijk. Vooral ook als je sauzen maakt. Sommige pepers hebben zo’n heerlijke zoete smaak. Dit jaar mag dan ook de Habanero Manzano red niet ontbreken. Heerlijk zoet van smaak. Ook de Aji Mochero Lemon geeft hopelijk een heerlijke zoete pittige smaak. Ik ben ook erg benieuwd naar de Habanada. Dit is een Habenero zonder te hitte, maar dus met de specifieke Habanero smaak.
Overwinteraars/Bonchi
In de woonkamer heb ik ook nog 6 soorten staan die de collectie compleet maken. Ik kom er achter dat ik dus geen enkele frutescens soort dit jaar heb. Ik heb nog 2 Bonchi staan; een Fatali Yellow en Chiltepe bolito. Verder staat er nog een Chiltepe en 4 planten die inmiddels de 3de verjaardag vieren. Dit zijn de Naga Jolokia Purple, Scotch Bonnet Yellow en de 7 Caldos Rojo en Amarillo. Deze laatste is een Pubescens soort (zwarte zaden). Een plant die ook heel goed tegen een wat kouder weertype kan.