Explosief

Wat groeit alles explosief met dit weer. Warmte en regen in het begin van de week en later dan een koude dipje. Maar ach daar worden de planten ook wel weer sterker van. Het is dat ik een stadstuintje heb en zo eigenlijk iedere dag wel een blik werp op de planten. Maar ik kan me voorstellen als je een volkstuin hebt op een complex en er een paar dagen niet bent geweest, dat je ook verbaasd bent over de groeisnelheid van verschillende planten. Vorige week kocht ik nog sla in de winkel, omdat de plantjes nog wat klein waren. Nu kan ik gewoon flink oogsten. Niets is ook lekkerder dan bij het avondeten even de tuin inlopen en wat verse sla oogsten voor er bij. Mij radijsjes zijn dan ook net klaar en samen met wat kruiden heb ik dan een heerlijke salade.

Tomaten
De tomaten staan nu een week op de plaats onder de afdak. Voordat ze naar buiten gingen zag je ze ook elke dag groeien. Nu valt dat eerst weer mee, want ze moeten even acclimatiseren op deze nieuwe plek. Ook heeft de kou van woensdag, donderdag en deel vrijdag ook gezorgd dat ze niet echt verder groeiden. Toch heb ik al een tomaat met de eerste bloemetjes. De kruisbes tomaat heeft er zin in. Ik ben ook benieuwd naar deze soort, want ik ken hem niet. Het is een soort die ik vorig jaar heb gekregen. Ik kon er ook weinig over vinden op internet

Pepers
De pepers staan al wat langer op de plaats dan de tomaten. Ze lijken het erg goed naar hun zin te hebben, alleen zitten er nog wel veel luizen op. Ik ben verbaasd over de Peperocini. Die heeft al meerdere pepers en de grootste zou je nu groen al best kunnen oogsten, maar ik heb me ingehouden. De Jalapeño pepers krijgen ook al mooie stompe pepertjes. Ze zijn al heel duidelijk herkenbaar door deze vorm. Dit jaar wordt echt een Jalapeño jaar voor mij. De Schotch Bonnet heeft ook al meerdere pepers gevormd. Deze heeft overwinterd en doet het eigenlijk al jaren goed. Helaas ook veel last van luis. Ik ga ze dan ook maar met het mooie weer een koude douche geven. Dit doe ik aan het einde van de dag, want dan staat de zon er niet meer op en kunnen de bladeren niet verbranden door de druppels.

Kruiden
De bieslook staat ook volop in bloei. In de voortuin, waar in de middag de zon komt, zijn de bloemen wat valer van kleur dan in de achtertuin. Ik wil ze het liefst mooi paars, zodat ze de bloemenazijn een mooi kleurtje geven. Je maakt dit door de schone bloemen in azijn te stoppen. De azijn gaat mooi roze/paars kleuren en heeft een lekker smaak. Andere kruiden die ik al vol op gebruik is (chocolade)munt, citroenmelisse, lavas, koriander, oregano en peterselie. De tijm die in de mijn flessentoren staat begint nu al te bloeien, terwijl die in de voortuin net weer begint met uitlopen, na een grote snoeibeurt. 

Helaas ook een explosie van….
..Slakken. Het lijken er minder dan vorig jaar, maar ze hebben al voldoende schade aangericht. Alle meiknollen zijn op gegeten en ook hebben ze zich te goed gedaan aan mijn broccoli en Chinese kool. Ik had inmiddels een Chinese kool opnieuw geplant, maar helaas is deze ook slakkenvoer gebleken. In mijn kleine kastje staan nog wat zaailingen van bloemen en andere groenten, maar ook die bleken niet veilig voor de slakken. Een groot deel van de bloemen is verloren gegaan. Ik zal ze opnieuw moeten zaaien.  

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie