Herfst, geen einde moestuin, maar nog steeds oogsten

Er is nog genoeg te oogsten en te doen in de moesttuin ondanks dat het herfst is.
oogst in oktober"bonen, courgette bleoem en framboos

Het is nu toch echt herfst geworden. We hebben nog een heerlijke nazomer gehad, maar nu wordt het kouder, de dagen korter, de nachten langer en komende tijd  ook vast veel regen. Maar dat wil nog niet zeggen dat het moestuinseizoen afgelopen is. Je kunt nu je laatste zomergroente oogsten. Ik heb nog best wel wat tomaten in mijn kas hangen die eigenlijk nog verder moeten rijpen.  Ik heb ze dit weekend dan ook maar geplukt en ik zal ze in de buurt van bananen en appels leggen, dan worden ze vanzelf rijp. Er hangen ook nog steeds courgettes aan de plant, Ze groeien niet meer zo snel en ook heeft de meeldauw al veel bladeren aangetast. Ook de pronkbonen waren droog en dus geoogst. Wat nu echt van start gaat zijn de frambozen. Heerlijk iedere dag wat plukken. 

jalapeno pepersPepers oogsten

Veel mijn pepers zijn nu dan ook eindelijk rijp. Dat komt natuurlijk door de achterstand in het voorjaar. Ik ben nog best tevreden met de oogst die ik heb. Ik ga een aantal pepers fermenteren zodat ik een Tabasco-achtige saus krijg. De Kaloszcai pepers uit Hongarije ga ik drogen en vermalen tot paprikapoeder. Ik heb dit jaar ook wat Papadew pepertjes, dus ik denk lekker vullen met roomkaas of inmaken. Ik moet nog even nadenken wat ik met alle pepers ga doen. Eerder heb ik ook al wat receptjes met pepers gedeeld.  Iedere dag  probeer ik de pepers te plukken die een beetje kleuren, zo hoop ik dat ze aan de plant nog rijpen. Maar groene pepers zijn ook wel lekker, bij sommige soorten. 

bladeren boerenkoolKolen oogsten

De palmkool en de boerenkool begint nu ook mooi te worden, dus die is ook bijna oogst klaar. Ik vind de palmkool ook zo’n mooie plant. De kleuren van het blad en zo’n makkelijke kool. Je oogst alleen de bladeren die je nodig hebt. Ik gebruik het regelmatig in een wokgerecht. Of ik maak geroosterde palmkoolbladeren met wat olie en sojasaus uit de oven. Dit jaar heb ik nog een mini boerenkool, maar ik denk dat ik volgend jaar wel wat grotere exemplaren kan planten op het moestuincomplex

overzicht moestuinbakken oktoberOpruimen

Langzaamaan kun je ook wat beginnen met opruimen en de tuin klaar maken voor de winter. Je kunt niet heel veel meer zaaien behalve wat winterbladeren en natuurlijk knoflook. Deze poot je in oktober. Een handige regel is de 10-10-10 : Op 10 oktober 10 cm uit elkaar. Voor een goede bolvorming heeft de knoflook namelijk flink wat dagen kou nodig, dus daarom plant je die voor de winter. De knoflook heeft inmiddels een plek gekregen om mijn nieuwe moestuin. 02
Het opruimen doe ik niet heel veel. Ik probeer alle lege stukken af te dekken met plantenafval. Zo droogt de grond niet zo uit, komt er organisch materiaal in de grond en kunnen vele dieren en insecten zich er in verschuilen. 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie