We zitten inmiddels volop in de herfst. De bladeren beginnen nu toch echt te kleuren en te vallen. Ook de laatste warmteminnende planten worden rap minder. Ik zag nog steeds een courgette groeien aan de plant, maar helaas ik heb hem te lang laten zitten en nu is hij al aan het rotten aan de plant. Ook vond ik nog een komkommer. Deze ziet er nog prachtig uit en zal ik dan heerlijk op gaan eten. De herfst is meestal het einde van de moestuin cyclus, maar is toch nog genoeg te oogsten en zelfs nog te planten. Alle rijpe pepers heb ik nu eerst geplukt. Toch nog een mooie mix van kleuren, vormen en smaken.
Pepers.
Toen ik mijn tomaten ruimde in de kleine kas, heb ik hier wat losse potten met pepers naar toe verhuisd. Deze staan nu net even wat warmer en beschutter dan dan de rest. Ik heb namelijk ook nog veel pepers in mijn pottentoren staan. Deze staan er nog erg goed en heel groen bij. Iedere keer als ik maar een beetje de peper zie kleuren haal ik ze eraf. Helaas wordt er volgende week nachtvorst verwacht, dus denk ik dat ik ook de onrijpe groene pepers zal moeten oogsten. Maar dat is niet zo erg, want zat zijn voornamelijk Jalapenños. Deze zijn heerlijk groen te eten.
Tomatillos
De laatste jaren willen mijn tomatillos niet meer zo best. Ik heb nu zaad uit Nederland en dat levert eigenlijk nooit zo veel Tomatillos op. Ook heb ik een paarse variant uit Guatemala. Deze zit nu wel helemaal vol bloemen, maar zal de plant met de verwachte nachtvorst afsterven. Gelukkig heb ik nog wel wat kunnen oogsten en ook al kunnen eten. Ik heb in verschillende groepen al gezien dat mensen op zoek zijn naar recepten hiermee. Wat erg lekker is, is het maken van een groene pittige salsa. Je roostert de tomatillos met een pepertje in een droge koekenpan. Dit zelfde doe je met een uitje en een knoflook teentje. Dat doe je dan allemaal in de vijzel met nog wat zout en eventueel wat citroensap. Heerlijk als pittige salsa bij Mexicaans eten.
Knoflook
Het is nu het tijdstip om knoflook te planten. Normaal gesproken houd ik de regel 10-10-10 aan. Dat is op 10 oktober, 10 cm uit elkaar. Dit jaar dus wat later omdat ik nog geen tijd er voor gemaakt had. Nu komt het eigenlijk wel goed uit, want het is nog vrij warm geweest. Knoflook heeft kou nodig om goed te groeien. Ik heb dit jaar ook weer mooie dikke paarse knoflook uit Frankrijk mee genomen. De tenen waren echt enorm. Hopelijk levert dit mooie dikke bollen op. Voor de echte winter zullen ze met het groen nog boven de grond komen en dan de eerste helft van 2020 verder groeien tot aan de oogst zo rond juni.