De herfst is eigenlijk een hele leuke tijd in mijn stadstuin. Ik kan nog steeds van alles oogsten. Langzaam begint alles dor te worden en maken de planten zich klaar voor de winter. Potten moeten opgeruimd worden en een groot deel van de tuin kan gaan rusten. Je kunt het dan ook voorbereiden voor het voorjaar. Dek je tuin bijvoorbeeld af met bladeren. Dit is goed voor de grond, omdat de voedingsstoffen zo in de grond komen en er groeit ook geen onkruid op.
In herfst kun je ook nog steeds wat zaaien. Ik heb een paar weken geleden verschillende soorten sla, andijvie, broccoli gezaaid en uitgeplant. Binnenkort een heerlijke salade met al dat groen. Sla is eigenlijk heel gemakkelijk. Ik gebruik bv bakjes van champignons om te zaaien. Halverwege vullen met aarde, zaadjes er in, afdekken met aarde en dan steeds een beetje water geven. Dek het af met het deksel of plastic folie.Zorg dat het niet te warm staat. De woonkamer is eigenlijk te warm. Het liefst op een slaapkamer voor het raam. Als het plantje minimaal 4 blaadjes heeft ( 2 kiemblaadjes + 2 gewone blaadjes) kun je het plantje naar buiten doen, liefst nog in een klein kweekkastje. Zo kan het nog een beetje afharden. Na een paar dagen kun het uitplanten in de grond of gewoon in een grote pot. Let op! Deze tijd zijn er ook nog veel slakken. Die kunnen zo’ n plantje in een paar uur opeten. Mocht het nou gaan vriezen kun je plantjes afdekken met een stop of een plastic fles die je open knipt of hetzelfde champignonbakje. Zo heb je een kleine kas voor je plantje. Je kunt ook kant en klare plantjes kopen bv boerenkool.
Lekker omdat je de bladeren , bloemen en knoppen kunt eten. De bladeren zijn heerlijk in een salade. Neem dan de kleine nieuwe blaadjes. De bloemen zijn heel decoratief, maar je kunt ze ook eten. Zowel de bladeren als de bloemen smaken naar rucola. Soms behoorlijk pittig. Van de bloemknoppen worden ook wel kappertjes gemaakt. Nog nooit gedaan, maar wellicht de volgende zomer. En dan als laatste erg nuttig. De Oostindische kers lokt de luizen en de rupsen die je niet op andere planten wil hebben. Bij mij hebben rupsen menig broccoli, rucola en koolplanten opgegeten, maar het is ze nog nooit gelukt om de Oostindische kerst helemaal kaal te krijgen.
Ik heb ook net de knoflook gepland. Oktober november zijn mooie maanden om dit te doen. Plant je het pas in het voorjaar is de kans dat je een bol krijgt in plaats van tenen. Knoflook planten is eigenlijk heel simpel. Ik zelf koop gewoon een mooie bol knoflook en stop dan ieder teentje in een gaatje. In mijn vierkante meter tuin heb ik er 16 in een vak geplaatst. Afdekken met aarde en dan maar wachten. De knoflook is klaar in mei/juni, als het loof geel begint te worden. Je kunt ze dan mooi aan elkaar vlechten zodat ze kunnen drogen.
- flinke handvol bladeren van de Oostindische kers
- 1 teen knoflook
- handvol noten
- parmezaanse kaas
- olijfolie
- zout









[…] Oostindische Kers Al eerder heb ik geschreven over de Oost-Indische kers en dan met name als vangplant voor allerlei plagen. De Oost-Indische kers heeft mooie bloemen van geel naar oranje en rood. De smaak is vrij sterk en lijkt op tuin kers. Je kunt de stamper beter verwijderen dan is hij wat minder sterk van smaak. Het blad kun je trouwens ook eten. Hier heb ik al eens eerder een blog over geschreven:pesto van oostindische kers […]
[…] zoveel, maar de Oostindische kers die nu ook heel mooi is, kun je hiervoor ook voor gebruiken. De pesto van oostindische kers heb ik vorig jaar ook gemaakt. De amaranth is inmiddels uitgebloeid en ik vang hiervan de zaden […]
[…] Pesto […]