De kleine polycultuur in de Stadstuin

In een kleine stadstuin kun je prima een polycultuur toepassen. Een keer zaaien en het hele jaar oogsten van blad- en wortel- en stengelgroente.
Polycultuur in de stadstuin

Afgelopen jaren heb ik steeds meer planten door elkaar gezet. Eigenlijk is de makkelijke moestuin, met zijn vakken ook een soort van polycultuur. Ik had eerst netjes per vak een groep groente. De laatste 2 jaar heb ik dit ook meer en meer losgelaten. Meestal begon ik in vakken en later plantte ik her en der wat planten tussen. Juist in een kleine stadstuin kun je een polycultuur beginnen. Een polycultuur is niks anders dan dat je meerdere soorten planten combineert op een plaats.

Ik ga de polycultuur dit jaar voor het eerst groots aanpakken. 3/4 van mijn moestuinbakken ga ik met een polycultuur inplanten. Ik begin met ongeveer een kwart, waar ik de kleine blad-. stengel- en wortelgroente ga zaaien. Als het goed is zaai ik nu een keer en kan ik het hele jaar oogsten.
Het andere deel ga ik gebruiken voor grote planten, zoals maïs, courgette, bonen ( de 3 zusters) en verder nog kolen en andere planten. Ik neem jullie dit keer mee met de kleine polycultuur. 

Stadstuin klaar maken

Eerder dit jaar had ik ik op ik de moestuinbakken al helemaal opgeruimd en voorzien van een dikke laag eigengemaakt compost. Ik zeef dit eigenlijk nooit, dus er zitten nog best wel eens wat grotere stukken tussen. Dat vind ik niet heel erg Als je perfecte groente wil, dan is het wel handig om dat te doen. Zo kunnen wortels krom gaan groeien als er iets in de weg ligt. Ik heb nu alles nog eens goed door geharkt en het overal mooi verdeeld. Uiteindelijk heb ik iets meer dan de helft van een moestuinbak klaar gemaakt voor deze polycultuur. De randen heb ik mooi gemarkeerd met plantuitjes. Ik zocht nog een plaatsje en kwam toen op het idee om ze helemaal rond dit stuk te doen. Zo is het straks een mooie duidelijke scheidslijn. Toch nog een beetje structuur in de georganiseerde chaos. 

zaden polycultuurZaden uitzoeken

In een permacultuur zaai je verschillende groepen groente door elkaar. In mijn geval zijn dat 7 groepen geworden. Per groep heb ik verschillende  variëteiten gebruikt. Je kunt soms ook heel handig mixen van deze groepen kopen. Ik vind dat super handig. Ik houd van variatie en kleur, dus dit is ideaal. Ik ben een aantal van deze mixen bij denieuwetuin,be gekocht. Helaas stoppen ze eind dit jaar met de webwinkel. Ik neem je mee in de soorten. 

 1. Bladmosterd. Ik heb hier een mooie mix gekocht met verschillende soorten. Eerder heb ik alleen Rucola en Mizuna gekweekt. Dit is, als goed is, ook de eerste groente die je kunt gaan oogsten. 
 2. Bladsla. Ik heb gekozen voor kant en klare slamixen met eikenblad, rode en groene snijsla. 
 3. Uiensoorten. De lente ui pas hier prima tussen alle groente. Heerlijk in de sla of als garnering voor allerlei gerechten.  Ik had nog een rode soort uit Frankrijk en Ishikura. 
 4. Wortelgewassen Ik heb hier een gekleurde Wortel mix, Rote riesen, Berlikumer gebruikt en voor het eerst pastinaak. Als het goed is zijn dit wat latere groente die je kunt gaan oogsten.
 5. Bietensoorten. Hier vallen niet alleen de bietjes onder, maar ook de snijbiet. Ook hier heb ik weer een kante en klare kleurenmix gebruikt, met wat Chioggiabietjes. De snijbiet is ook een regenboog variant. 
 6. Cichorei soorten: Dit zijn de Radicchio en Andijvie soorten. Voor de Radicchio heb ik ook weer een mix gebruikt en de andijvie soort is een frissée uit Frankrijk. 
 7. Bloemen en kruiden. Ik zaai eetbare bloemen zoals Kamille en Goudsbloem. Bij de kruiden heb ik de keuze gemaakt voor Koriander en een mini Dille. 

planten door elkaar plantenZaaien in de stadstuin

Het zaaien doe je per groep. Sommige zaden zoals die van de bieten zijn veel groter dan de sla bijvoorbeeld. Door ze in groepen te zaaien verdeel je de soorten ook mooi over het bed. Ik heb een schaaltje gepakt en daar alle zaden van een groep in gemengd. Daarna heb ik ze verdeeld over het bed en heb ik hetzelfde gedaan met de andere zaden. Als laatste heb ik de zaden afgedekt met een laagje grond. De laatste stap was nog wat water geven met de gieter. En nu maar wachten totdat de eerste zaden ontkiemen en ik kan beginnen met oogsten. Ik houd jullie op de hoogte. 

Wat is jullie ervaring met een polycultuur? Of hebben jullie dat nog nooit gedaan?

 

 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

4 reacties

 1. Leuk artikel. Vorig jaar heb ik een vierkante meter ingedeeld in 9 en dan opgezocht welke groenten beter zouden groeien als ze naast elkaar worden gezet. Ook een beetje rekening gehouden met de zonnekant en ook door de grote van de bladeren die dan schaduw geven aan een bepaalde plant. Hou jij hier ook rekening mee?

  • Ik houd er wel rekening mee, zo staan bij de schutting op de noordkant, dus waar de zon vanuit het zuiden schijnt grote planten. Anders zouden ze veel schaduw werpen op de andere planten. Ook krijgt een van mijn bakken minder zon, dus daar let ik wel op met wat ik plant. Maar ja je moet het doen met wat je hebt en ik houd van experimenteren, daarnaast is ieder jaar het weer niet hetzelfde en dus lukt soms iets wel en soms niet.

 2. […] weken geleden heb ik de polycultuur gezaaid, En als ik goed kijk komen de eerste zaden op. Ik zie een mooi palet van verschillende […]

 3. […] met de andere eetbare planten zoals kruiden en fruit. Eerder heb je al kunnen lezen over mijn polycultuur. Deze begint al mooi te ontkiemen met verschillende bladeren. […]

Geef een reactie