Het is koud en nat, waar blijft de lente om zomerplanten buiten te zetten?

Het is een koud en nat voorjaar, normaal gaat er al veel naar buiten omdat de ijsheiligen zijn geweest, maar ik wacht tnog even.

We zijn de eerste helft van mei alweer voorbij, maar een echte lente hebben we nog niet gehad. Het is koud en nat. Normaal gesproken heb ik mijn zomergroente buiten staan in de moestuinbakken, in potten en in de tomatenkas, want de IJsheiligen zijn geweest. Mijn planten hebben ook nog niet echt buiten kunnen afharden en daarom staan ze nog in de tomatenkas. Ik heb besloten dat alles nog wel even in de potjes kan blijven staan. Er zitten nog genoeg voedingstoffen in, doordat ik niet echt vroeg met zaaien ben begonnen. Dat is dan alweer een voordeel. Zo kunnen alle planten een beter wortelgestel krijgen en zijn ze wat groter, als ze echt naar buiten gaan. Ik word niet echt blij als ik dit weer zie en heb ook nog geen zin om buiten in de tuin wat te doen. 

lelietje van dalenFenologische kalender

Eerder heb ik al gezegd dat ik dit jaar met de fenologische kalender werk. Deze kalender heeft ook wat richtdata. En dit jaar zijn we echt wel bijna een maand later met alles. Normaal gesproken zou het volop lente moeten zijn en zouden we richting de voorzomer gaan. De seringen bloeien veel later. Normaal gesproken bloeit het Lelietje-van-dalen  ongeveer begin mei. Ik heb een enkele in volle bloei gezien. Wat wel mooi is, dat door de regen, de droogheid van afgelopen 2 jaar, weer is hersteld. En ook hebben we dit jaar extra lang van de tulpen kunnen genieten.  We gaan zien wat de rest van het jaar ons gaat brengen in de moestuin.  Hopelijk is het volgend weekend eindelijk weer om alle pepers, paprika en aubergines in potten te zetten. Dan kunnen ze ook naar hun definitieve plaats. 

polycultuur van blad-wortel en stengelgroenteDe kleine polycultuur in de lente

Ook de polycultuur van blad groeit niet zo snel. Ook hier zorgt de kou en regen voor een achterstand, Maar toch heb ik de eerste bladeren kunnen oogsten. Voorzichtig met een schaar heb ik verschillende blaadjes kunnen knippen voor een salade. En wat een smaak explosie! Dat vind ik nu zo fijn aan een eigen moestuin. Je plukt en het ligt direct op je bord. Verser kan niet. Zoals het ‘hoort’ zijn de mosterdbladeren, de planten die nu het grootst zijn. Deze heb ik dan al kunnen oogsten samen met wat pluksla. Verder in de tuin kwam wat Oost-Indische kers op. Ook deze bladeren heb ik toegevoegd aan de salade. Zo uiteindelijk een eerste salade uit de tuin. Als het goed is, geeft deze polycultuur tot in de late herfst oogst. Ik ben benieuw.d 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie