IJsheiligen: het moment voor moestuinders

afharden pepers

Over de ijsheiligen wordt veel gepraat door moestuinders. Maar wat zijn nu eigenlijk de ijsheiligen en wat  moet je er mee in je moestuin? De ijsheiligen zijn een aantal dagen in het voorjaar. Na deze periode is de kans op nachtvorst erg klein. Na deze periode kun je dus planten, die niet tegen nachtvorst kunnen, eindelijk buiten zetten, zonder gevaar. De ijsheiligen verwijzen naar naamdagen van katholieke heiligen die van 11 tot en met 15 mei worden gevierd. Het is nu dus ook een feest voor moestuinders, want eindelijk kun je de plantjes die je in huis hebt gekweekt naar buiten doen. Heb je weer wat ruimte in de vensterbank in mijn geval. Helemaal voor iedereen die al heel vroeg heeft gezaaid. Ik ben wat minder vroeg en in vergelijking met andere jaren en heb ik nog niet echt ruimte gebrek in de vensterbank.

afharden van plantenAfharden

Voordat je je planten nu direct naar buiten doet, moet je ze eerst afharden. Wat is nu dat afharden? Dat is niks anders dan je planten laten wennen aan de temperatuur, wind en zon. In je kamer hebben ze niet direct zonlicht gekregen, geen wind gevoeld en ook geen echt koude nachten ervaren. Een fout die veel mensen maken en ook ik heb het gedaan, is direct je planten in de volle zon plaatsen. Het gevolg: de bladeren hebben zonnebrand. Eerst zie je niks, maar een dag later krijgen de bladeren witte vlekken en uiteindelijk sterft het blad meestal af. Dat wil je de dus niet, na weken veel liefde en toewijding. Eigenlijk moet je op een minder zonnige dag je planten al naar buiten zetten. Of zet ze eerst in de schaduw. Beetje bij beetje wat langer. Eerst een paar uurtjes, dan de hele dag en later ook in de nacht. Ik zet mijn plantjes eerst in de tomatenkas. Dan wennen ze al wat aan de temperatuur en overdag gaat de deur open, wat voor wat wind zorgt. Ik heb inmiddels ook geleerd, dat het soms beter is om de planten iets langer binnen te houden, dan direct al naar buiten te doen. Haastige spoed is zelden goed. 

lieveheerstbeestjeVerplanten

Als je plantjes eenmaal gewend zijn, dan kun je ze ook een plekje geven in je moestuin of in een grotere pot. Ook hier moeten ze eerst weer aan wennen. Dus verwacht geen grote groeispurt na het afharden en verplanten. In de plant gebeurt van alles: wortels worden groter, stelen worden dikker en alles wordt wat sterker. De plant moet zich nu tegen veel meer dingen verdedigen. In deze periode zie je ook vaak dat er heel veel luizen komen. Met name peper- en paprikaplanten zijn hier gevoelig voor. Maar juist als je denkt dat het heel erg is, zijn er ook de lieveheersbeestjes larven. En die eten heel veel luizen. Ik heb gezien dat er heel veel lieveheersbeestje in mijn tuin hebben overwinterd, dus ik maak me niet druk. 

gekleurde bonenBonen leggen

Het is nu ook de periode om de boontjes te leggen. Deze houden ook niet van kou en er wordt wel eens gezegd dat bonen de meimaand niet mogen zien. Met andere woorden, je kunt ze nu leggen (zaaien), zodat ze uiteindelijk in juni boven komen. Het beste is om ze eerst even 24 uur voor te weken in water. Bonen hebben een warme grond nodig om te ontkiemen en niet te nat. Ik ga dit jaar weer een aantal pronkbonen in emmers zaaien. Deze komen als een pergola over mijn pad heen. Daarnaast komen er ook een aantal bonen in mijn grote polycultuur samen met de courgette en mais vormen ze de 3 Azteekse zusters. 

 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie