Nu dan ook de meteorologische winter is begonnen kijk ik terug om mijn moestuinseizoen van 2016. Om in stijl te blijven met alle rijtjes van het afgelopen jaar, deze keer mijn top 10 van beste planten. Mijn top 10 is willekeurig omdat ik het lastig vind om te zeggen welke plant het nou echt het beste heeft gedaan. Iedere plant heeft zijn eigenschappen en dan is het dus lastig te beoordelen. Over het algemeen kan ik zeggen dat ik een goed jaar heb gehad. Al helemaal in vergelijking met anderen met name in het zuiden van Nederland en België. Ik geloof dat we hier in het hoge noorden wel redelijk mazzel gehad hebben met het weer. Natuurlijk is niet alles goed gegaan in mijn tuin en volgende week gaat mijn blog dan ook over de Flop 10 van mijn moestuinjaar 2016.

1 Framboos
Mijn framboos heeft het echt fantastisch gedaan. Ik ben er niet over uit of dit nu een zomer- of herfstframboos is. Ik denk dat het een eigenaardige soort die in de vroege zomer een kleine oogst geeft en dan in de herfst, zo begin september nog een heleboel. Tot 3 weken geleden heb ik nog geoogst. Dit is dan ook de reden dat hij in de top 10 komt. Heerlijk fruit tot eind van het jaar. Ik heb hem nu een nieuw plekje gegeven, zo’n meter naar achteren. Hopelijk geeft hij volgend jaar ook weer vele lekkere frambozen.

2 Appel
Nog een fruitsoort die in de top 10 staat. Het mooie aan een appelboom is dat er vrij weinig onderhoud aan zit. Ik heb hem nu ongeveer 5 en dit jaar was toch wel de beste oogst in vergelijking met alle andere jaren. Dit jaar waren ze zoet, stevig, weinig beschadigingen en heel veel met een mooi formaat. 

3 Tomaten
Tomaten zijn favoriet. Dit vooral omdat ze vele malen lekkerder smaken dan in de winkel. Je moet er dan ook wel wat voor doen en wel wat mazzel hebben met het weer. Al begin het jaar voorzaaien, afharden, uitplanten, dieven en dan eindelijk de vruchten laten rijpen. Mijn planten die niet onder een afdakje stonden hebben het minder getroffen en na een paar keer oogsten, sloeg daar de phytoftora toe. De andere planten hebben geen enkel spoor van de schimmel vertoond en heb ik pas voor de eerst nachtvorst geruimd. De onrijpe tomaten lagen in de vensterbank en zijn allemaal nog gerijpt. Voor volgend heb ik nieuwe soorten, dus in mijn hoofd al weer een plaatsje gereserveerd in de tuin

4 Kruiden 
Kruiden doen het over het algemeen ook erg goed in mijn tuin. Met name de meerjarigen hebben veel oogst opgeleverd die ik heb gedroogd. Voor de winter heb ik genoeg om mee te koken. Als je zo’n potje met gedroogde kruiden open doet, ruikt het heerlijk! Ook de eenjarige zoals basilicum en koriander hebben het goed gedaan en heb ik vaak gebruikt voor het koken. 

5 Snijbiet 
Snijbiet staat in de top 10 omdat hij zo gemakkelijk is en veelzijdig. Ook in mijn vorige blogs heb ik daar al veel over gesproken. In het voorjaar bleef de groei achter vanwege het koude voorjaar. In de zomer groeien ze ook niet zo snel, maar vanaf de herfst is het weer heel mooi. Heerlijk om nu ook nog verse groente uit de tuin te halen. En wat zo mooi is aan snijbiet zijn de kleuren geel en rood bij de variant ‘Bright Lights’.

6 Boerenkool
Voor het eerst heb ik boerenkool in mijn tuin staan. Ik heb gelijk voor een paarse variant gekozen omdat ik de kleur zo mooi vond. Voor de vorst zag je heel duidelijk groen blad met paarse nerven. Nu met deze koud verandert de kleur helemaal in donkerpaars. Prachtig om te zien. In mijn top 10 omdat hij nu ook nog in de tuin staat.

7 Lenteui
De groente staat in mijn top 10 omdat hij een heerlijk smaak heeft. Er staan nu ook nog een paar, maar de hele zomer haalde ik zo nu en dan verse lente ui uit de tuin voor een salade. Eerdere jaren wilde het niet echt lukken, maar dit jaar heb ik ze na uitzaaien een nieuw plekje gegeven en dit heeft geholpen. 

8 Vijg
Een nieuwkomer dit jaar en nu al favoriet. Er zijn maar 4 rijpe vijgen afgekomen dit jaar maar zeker de moeite waard. Als het waar is dat de plant snel groeit, heb ik volgend jaar meer! Hij heeft ook een mooi beschut plekje tegen de westmuur. Iedere dag krijgt hij de laatste straaltjes zon. Al het blad is al afgevallen, maar er hangen nog steeds vijgen aan. Ik laat ze zitten en hopelijk rijpen ze volgend jaar, als er tenminste niet te veel vorst komt.

9 Peultjes
Een van de eerste verse groente van het seizoen. Knapperig vers en heerlijk zoet. Ik snap nog steeds niet dat ze in de winkel altijd duur zijn, terwijl ze heel gemakkelijk te kweken zijn. De bloemen zijn ook erg mooi om te zien qua vorm en mooi wit. 

10 Peper
Hoe kan het ook anders Pepers staan ook mijn top 10. Een aantal van mijn planten hebben het fantastisch gedaan. Met name de Chiltepe, Habanero Manzano, Scotch Bonnet en Bhut Jolokia Chocolate hebben een mooie oogst opgeleverd. Volgend jaar ga ik ook weer wat nieuw soorten kweken.

Ik ben benieuwd wat jullie beste planten van dit seizoen waren.

 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Eén reactie

  1. […] die ik in ieder geval ga kweken dit jaar. Met alle leermoment van de 2 vorige. Zo had ik toppers in 2016 en 2017 en ook Floppers in 2016 en 2017Aan de hand van de eerste plannen bekijk ik of ik nog meer […]

Geef een reactie