Moestuin toppers 2017

Het begint nu dan toch echt winter te worden. Koud weer, ’s nachts rond het vriespunt en daar onder. Ook hebben we de eerste sneeuwvlokken van het jaar. Ik vind dat dit toch ook bij het einde van het jaar hoort. Helemaal om het kerstgevoel compleet te maken. Ik houd erg van het voorjaar en zomer juist omdat je dan veel in de tuin kunt doen en vooral ook oogsten. Maar het is ook wel fijn om even een stop te hebben en tijd om de bewaar oogst op te eten. En dat is heerlijk bij mooi winterweer. Ik heb bij het opruimen nog een zoete aardappel gevonden. Stralende zon met strak blauwe lucht. Wat mij betreft mag het dan best koud zijn en ook wel sneeuwen en vriezen. Het jaar 2017 loopt ten einde en dan is het weer tijd voor de lijstjes. Dus deze keer mijn toppers in de stadsmoestuin van dit jaar.

Pepers
Pepers mogen natuurlijk niet ontbreken in mijn lijstje. De een deed het wat beter dan de ander. Ik was dit jaar eerder begonnen en had een hele opstelling in de woonkamer staan. In het begin nog niet zo veel ruimte maar later steeds meer. Hier stonden ook een paar nieuwe soorten en die horen dan ook bij mijn toppers. Een mooie plant was mijn Peperoncini, gekregen van in gedroogde vorm van een Italiaanse. Ook mijn Chile Guaque uit Guatemala was dit jaar top. Maar de echte toppers waren mijn 5 overwinteraars. Ondanks de luizenplaag hebben de Naga Jolokia, de Scotch Bonnet en een kruising van de Devils Kiss heel veel pepers gegeven. De Chiltepe was bracht het meest op meer dan 300 pepertjes. En…. voor het eerst dit jaar ook mij Chile Loco, een pubescens. Deze laatste 2 ook uit Guatemala. 

Tomaten
Ik had dit jaar ook weer veel soorten en ook een aantal nieuwe. Toen de eerste oogst zich aandiende was ik helaas nog op vakantie in Guatemala. Maar ook toen we terug waren hebben we zelfs tot begin november tomaten uit de tuin gehad en dat niet eens met een kas, maar met een simpel afdakje. Mijn toppers waren  een aantal nieuwe soorten zoals de Green Doktors Frosted, Purple Cherry en en een gewone cherry tomaat. Heerlijk zoet en lekker veel opbrengst. De soort die echt het meeste hebben opgebracht waren de Yellow pear shaped. Hier zat geen einde aan. Meer weten of mijn tomaten lees dan een vorige blog hierover.

Mais
Dit jaar had ik gekozen voor een normale suikermais. Ik heb eerder veel soorten uit Guatemala meegenomen, maar helaas waren die hier geen succes. Dit jaar met een stuk of 5/6 planten meerdere keren kunnen oogsten. Iedere plant had minimaal 2 kolven. Ook heb ik de bladeren kunnen gebruiken om een tamalitos van te maken. De bladeren om de kolven waren niet zo groot dat ik ze heb bewaard en ik had ook nog wat uit Guatemala. De laatste kolven hebben ik laten drogen en dat is nu mooi voer voor de vogels. Ik  vind het altijd leuk om wat te laten staan voor de vogels in de winter. Dit doe ik ook met zonnebloemen. De vogels vinden dit heerlijk. Ze komen in grote getallen in zowel de voor- als achertuin.

Bladgroente
Ik ben nog steeds snijbiet aan het oogsten, dus dat mag ook wel een topper in 2017 zijn. Ik vind het een fantastische groente om meerdere reden. Je kunt het gemakkelijke kweken en continue oogsten. Daarnaast ik het heerlijk en erg voedzaam. Ik gebruik het in soepen, in de wok of door een omelet. Helaas zie je het niet vaak in de winkels, dus nog een reden om het zelf te kweken.
Een andere topper dit jaar, daar waar het vorig jaar een flop was, is bleekselderij.  Het zijn misschien niet hele dikke planten om in een keer te oogsten, maar dat hoeft van mij ook niet. Ik snijd er elke keer een paar stengels af voor in de soep of sauzen. Je hebt speciale bladselderij, maar ik neem het blad van deze ook gewoon. Het is wat minder sterk van smaak.

Dit waren mijn toppers en in de volgende blog ook de floppers, want die zijn er ook altijd…Ik ben benieuwd wat jullie toppers zijn van het afgelopen moestuinjaar.        

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

2 reacties

  1. […] De pepers stonden ook in mijn Toppers van 2017, maar er zijn ook een aantal die niet zo goed gingen. Ik heb eind januari 38 soorten gezaaid en had […]

  2. […] ieder geval ga kweken dit jaar. Met alle leermoment van de 2 vorige. Zo had ik toppers in 2016 en 2017 en ook Floppers in 2016 en 2017Aan de hand van de eerste plannen bekijk ik of ik nog meer zaden […]

Geef een reactie