Begin februari heb ik mijn pepers gezaaid. In totaal waren het er 18 soorten. De meeste zijn uitgekomen, maar helaas heb ik ook een aantal opnieuw moeten zaaien. Dit was slecht zaad of ze zijn verrot door het vocht of opgegeten. Zo leek het namelijk bij een aantal. Ik weet eerlijk gezegd niet of dit door de rauwvarenlarven is gedaan of niet. Ik heb de vliegen namelijk nog niet bij mijn pepers gezien. Gelukkig had ik van een aantal pepers nog wat zaad. Deze zullen wel een achterstand hebben op de rest, maar dat zien we dan wel weer. Eén van de niet ontkiemde pepers was de Kalosca (annuum) uit Hongarije. Deze heeft mij vorig jaar 2 keer een oogst opgeleverd, dus dat komt wel weer goed qua oogst. Ik vind dit een heerlijke peper of eigenlijk paprika. Deze droog je en dan maak je heerlijke paprikapoeder.
Verzorgen
De pepers hebben ook allemaal al weer een vers potje potgrond gekregen. Deze potgrond heeft in principe genoeg voedingsmiddelen totdat ze naar buiten gaan. Eventueel ga ik ze in de laatste weken nog wat bijvoeden met Chilifocus. De pepers staan bij mij onder mooie (Chinese) ledlampjes en dan heeft zijn effect gehad. Ze zijn mooi gegroeid en een aantal pepers maken al knoppen aan. Vorig jaar heb ik de pepers niet getopt en alleen de knoppen weggehaald. Ik ga dit jaar een experiment doen. Ik heb namelijk van elke soort 2 pepers. Eentje daarvan ga ik toppen de ander niet. Dan kan ik hopelijk duidelijk het verschil zien.
Afharden
Afharden is niets anders dan het laten wennen van planten aan de plek waar ze straks komen te staan. In mijn geval is dat buiten. De planten moeten wennen aan het zonlicht, wind en temperatuur. Op warme dagen kunnen ze dan ook naar buiten. Maar let op! Zet ze niet gelijk in de volle zon, want de bladeren kunnen verbranden. Door de wind krijgen ze ook een wat steviger stam. Dit kun je binnen ook simuleren door er een ventilator op te zetten. Dit weekend was het natuurlijk ook fantastisch weer, dus ook mijn pepers mochten buiten genieten.
Overwinteraars
Naast dat ik nieuwe pepers heb gezaaid, staan er ook nog een aantal planten bij mij in de vensterbank. Deze overwinteren al jaren. Helaas is er ook weer eentje die er niet zo mooi uitziet. Een groot nadeel van deze peperplanten binnen, vind ik de luizenplaag. Iedere keer als het maar een beetje mooi weer is, gaan ze naar buiten en spuit ik ze af met een combinatie van groene zeep en neemolie. Helaas winnen de luizen op dit moment. Het is dus wachten op het vinden van wat lieveheersbeestjelarven. Of gewoon geduld hebben tot ze echt naar buiten kunnen en de natuurlijke vijanden hun werk doen. Ik heb inmiddels al wel wat lieveheersbeestje gevangen op mijn Gojibes. Deze heb ik op mijn pepers gezet. Hopelijk leggen ze eitjes.