Oh wat is het weer koud dit weekend. Vorige weekend hoopte ik nog dat de lente toch wel in zicht kwam en heb ik mijn tuin opgeruimd. Nu met dit weer is het vooral dingen binnen doen. Mijn achtertuin ligt op het oosten en met deze Siberische wind vliegt er van alles door de tuin: potjes van de oppottafel, doorzichtig golfplaat van de tomatenkas en het plastic bleef maar klapperen van de tuinset. Het is nu half maart en dat betekent dat de tomaten gezaaid mogen worden. Tomaten groeien best snel. Ook sneller dan de pepers. Aangezien ze nog tot half mei ( de ijsheiligen) binnen moeten blijven, moet je je realiseren dat ze nu nog klein zijn, maar over een week of 6 best groot en dan moet je ook nog plaats hebben in huis. Vandaar dat je ze niet te vroeg moet zaaien. Je kunt tomaten nog ongeveer tot half april zaaien.
Soorten
Ik heb inmiddels al meer dan 20 soorten, maar helaas geen plaats voor. Deze soorten heb ik op verschillende manieren verzameld. De eerste heb ik gekocht in een tuincentrum, daarna kwamen er wat geruilde soorten bij. Na zo’n 3 jaar ging ik verder kijken naar wat andere niet normale soorten. Er zijn zoveel soorten ik kies ze uit op kleur, maar ze moeten vooral ook lekker zijn. Ook kijk ik een beetje naar of ze ook buiten kunnen aangezien ik geen kas heb. Beetje bij beetje heb ik meer soorten geruild en gekocht. De laatste soort heb ik gewoon uit de winkel: een RAS tomaat. De zaadjes eruit, laten fermenteren in water, wassen en daarna drogen. Afgelopen jaar heb ik zo ook mijn zaden weer aangevuld. Dit kun je trouwens niet doen met Hybride F1 zaden.
Zaaien
De tomaten houden bij het ontkiemen van warmte en vocht. Ik heb mijn plugs dan ook gelijk warm water laten opnemen. Zo zijn die ook gelijk goed van temperatuur. Net als bij mijn pepers, zaai ik ze in plugs. Ik doen per plug 2 zaadjes. Later knip ik dan de minst sterke weg. Voor het ontkiemen van tomaten heb je warmte nodig. Bij mij kregen de eerste tomaten al na 1 dag worteltjes… Zodra ze wat groter zijn moeten ze naar een wat koelere plaats. Als ze te warm staan en ook nog eens zonder veel licht worden ze lang en dun. Dit is niet echt bevorderlijk voor de plant. Dit kun je later wel weer compenseren door ze diep te verplanten, tot aan de eerste bladeren. Verplanten doe je pas als ze 2 of meer echte bladeren hebben. Je verplant ze dan in potgrond met ongeveer 6 weken voeding. Precies genoeg tot dat ze naar buiten gaan.
Types
Naast dat je verschillende kleuren en vormen hebt, heb je ook types tomaten zoals stamtomaten, struiktomaten en dwergtomaten. Iedere soort vraag andere aandacht. Stamtomaten moet je dieven en worden meestal heel hoog. De meeste tomaten vallen in deze groep. Struiktomaten hoef je niet te dieven en groeien meer in een vorm van een struik. Ik had eerdere een tumbler tomaat, die in deze groep valt. Ik liet hem gewoon in een hangende pot groeien en werd een mooie struik. Helaas geen zaden meer van. Dus als iemand deze nog heeft, houd ik me aanbevolen. De laatste groep zijn de dwergtomaten. Deze zijn heel gemakkelijk in een pot te kweken omdat ze niet zo groot worden. Ik heb een lage kerstomaat. Vanaf het ontkiemen zie je dat deze al klein en compact blijft.