Het is lente! Helaas is het weer nog niet lente. Afgelopen dagen was het nog best koud. Ik heb ook nog niet echt een lente gevoel. Vorig jaar heb ik al een paar keer buiten gezeten in het lente zonnetje. Hopelijk nu we richting april gaan, wordt het beter. Met dit weer heb ik ook nog niet echt zin om meer te zaaien, ik wacht wel tot volgend weekend, want dan hebben we ook nog eens een extra lang weekend. Vorige weken heb ik al verschillende planten binnen voorgezaaid en daarom deze keer een update hier van. Ik heb het idee dat het steeds beter gaat. Dit ook omdat ik wat langer wacht met sommige dingen en heel bewust sommige planten warm zet en de andere juist wat kouder. 

Pepers
De meeste pepers zijn toch echt al wel grote planten. Sommige zijn zelfs zo groot dat ik ze uit de huiskas heb gehaald omdat ze tegen de lampen aan kwamen. Nou zijn de lampen toch niet heel warm, maar toch zijn wat bladeren verschrompeld door deze warmte. Ik had nog een paar nieuwe soorten gezaaid en daar komt nog wel wat van op. Ik hoop maar dat die het gaan redden. Ze hebben zeker een achterstand op de rest. Ik heb zelfs een paar planten die al knoppen beginnen te vormen. Volgende week ga ik ze dan ook toppen en door middel van wat sateprikkers enige stevigheid geven. Het wordt trouwens nog een hele uitdaging om deze plantje zonder luis te hebben. Hebben jullie een tip?

Tomaten
De tomaten zijn vorige week allemaal gezaaid. En alle 18 soorten zijn ook opgekomen. De lage kerstomaat is zoals verwacht wat korter. Nu ze zijn ontkiemd, zet ik ze iets kouder. Ik mijn kasje open staan. Zo hebben ze nog wel de groeilampen, maar is het niet meer zo warm. De eersten krijgen ook al de eerste gewone bladeren, dus ik denk dat ik een aantal volgende week al kan gaan verpotten. 

(zoete)aardappel
Op de slaapkamer heb ik een aantal aardappels in een eierdoos staan. Deze staan mooi licht in de vensterbank en niet te warm. Zo krijgen ze mooie korte en sterke spruiten. De zoete aardappel staat in het kasje (wel warm) met z’n kont in een glas water. Afgelopen weken kreeg hij al mooie dunnen witte wortels. Nu begint hij ook bovenop te spruiten. Ik hoop dat dit jaar de opbrengst ietsje meer is dan afgelopen jaar. Toen heb ik ze te vroeg geoogst en waren het kleine knollen. Wel ik heb ik een aantal keer het blad gegeten.

Sla, kool en bietjes
Op de slaapkamer staan nog meer bakjes. De verschillende soorten sla kwamen als eerste op. De rucola heel mooi met kleine blaadjes. De andere sla soorten hebben een grote blad. In een ander bakje heb ik 2 soorten bietjes. De Chioggia biet ontkiemt wat sneller dan de gewone. In een derde bakje staan de broccoli, Chinese kool en bleekselderij. De bleekselderij is nog wat achter, maar dat ik ook een plant die minder snel ontkiemt. 
 Ik hoop dat het weer volgende week al wat beter is, zodatmis de slaplantjes  misschien naar buiten kunnen om af te harden, zodat ze later in de tuin kunnen. Van wat ik in de moestuinbakken heb gezaaid en nog niets te zien, maar dat had ik ook niet verwacht. 
 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie