Wat was het afgelopen week toch koud. Helemaal met die wind er bij. Hopelijk heeft de vorst niet al te veel schade veroorzaakt aan de vaste planten in de tuin. Gelukkig stonden mijn zaailingen er warmpjes  bij in mijn huiskast. De temperatuur bleef redelijk contant op 26 graden door o.a. de isolatiedeken. Ik heb vanaf het begin de lampen aan gezet zodat ze wat warmte afgaven. Voor het ontkiemen hebben pepers geen licht nodig, maar zodra ze boven zijn wel. De Jalapeños waren de eerste soorten die boven kwamen. Ze zijn mooi door gaan groeien en sommigen hebben zelfs al 4 eigen bladeren en nummer 5 en 6 komen er ook aan. Waar vorige jaar de Jalapeños niet zo goed gingen, gaan ze nu fantastisch. Tijd dus om ze te verspenen (verplanten). Dit kun je doen vanaf het moment dat 4 blaadjes hebben: 2 kiembladeren en 2 eigen bladeren.

Potgrond
De pepers hebben nu alle energie uit het zaadjes gehaald en hebben nu voedingstoffen nodig. Je kunt ze verplanten in potjes bijvoorbeeld P9 of P10. Deze cijfers staan voor de afmeting van de potjes. In potgrond zit voldoende voeding voor de eerste 6 weken.Voor mij betekend dit, dat ik vanaf half april ga bijvoeden. In potgrond zit standaard voeding met Stikstof (N), Fosfor(P) en en Kalium (K). Later zou je bijvoorbeeld speciale pepervoeding of Noekepoekesap kunnen toevoegen. De plantjes hebben lekker warm in het kastje gestaan dus zorg dat je potgrond ook op kamertemperatuur is. Anders krijgen ze een koudeschok. Dit zelfde geldt voor het water wat je de plantjes geeft.  Lekker op kamertemperatuur. Mijn plantenspuit staat gewoon samen met de plantjes in de huiskas.

Planten
Ik vul de potjes tot boven en maak daarin een gaatje. Ik heb dit jaar plugs gebruikt en deze kan ik dus gemakkelijk in het gaatje stoppen. De meeste van de pepers hebben ook al flink wat wortels gevormd, dus ook daarom werd het tijd om te verpotten. Ik probeer de pepers zo diep mogelijk te planten, want hoe dieper, hoe meer wortels. Er groeien namelijk wortels vanaf de stengels als ze in de grond zitten. Ik heb een peper waarbij je deze wortels al ziet vormen. Een soort luchtwortels. Dek de gaten licht toe, niet te hard aanduwen en geef ze water. Ze staan nu ook weer in het kastje onder de groeilampen en TL lampen.  De kleine etiketten heb ik nu vervangen door wat grotere.

Zaaikoorts
Omdat het zo koud was heb ik verder nog niets gezaaid. Ik moet mijn bakken nog klaar maken, en dat is voor mij ook het startpunt om andere groente te zaaien. Hopelijk  is het weer volgend weekend goed om dit te doen. Om de zaaikoorts een beetje te onderdrukken heb ik mijn avocadopit ook verplant. Deze had ook al mooi wortels gevormd met kleine bolletjes er op.  Geen idee, ik geloof niet dat het Nitraatbolletjes zijn zoals bij bonen. Iemand een idee? Hij heeft ook een plaatsje gekregen in de huiskas samen met een zoete aardappel die met zijn kont in het water staat. En om de allerergste zaaikoorts te onderdrukken, zaai ik kiemgroente zoals mungboontjes, fenegriek en tuinkers. Wanneer gaan jullie beginnen met het zaaien van tomaten en andere groente?

 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

2 reacties

  1. Ja het is nog verschrikkelijk koud! Vandaag gelukkig iets warmer. Ik ben wel al begonnen met wat zaaien (een suzanne met de mooie ogen), maar voor de rest heb ik niet zoveel ruimte (op een balkon). Ik ben benieuwd welke planten die nog buiten stonden deze winter zullen hebben overleefd…

  2. […] heb ik de 2de lading pepers verspeend. Deze lagen achter op de andere die vorige week al een nieuw potje hebben gekregen. Hoe je dit moet gaan doen, kun je in mijn vorige blog lezen. De pepers staan […]

Geef een reactie