Indian Summer

Ah, wat waren ze toch heerlijk deze warme dagen in de september…. Ik ben toch echt wel een zomermens, dus die kan wat mij betreft niet lang genoeg duren. Maar ja we wonen in Nederland, dus ook de andere jaargetijden. Die vind ik ook wel mooi, zolang ze niet al te grijs zijn. Een heerlijke herfstdag met mooie gekleurde bladeren, nachtvorst en gewoon de zon is ook mooi. Maar toch liever de zomer. Het komt wel mooi uit dat deze zomer nog eventjes doorging, want zo kon ik nog meer oogsten. Mijn tomaten hangen bijvoorbeeld nog vol en ik wil dat ze gewoon nog rood, geel of paars worden. Voordat de regen kwam deze week, heb ik dan ook weer flink veel geoogst, net als de pepers. Ik geloof dat volgende week de temperatuur toch nog weer gaat stijgen.

Tomaten
De tomaten hebben zich dit jaar geweldig goed gehouden en nog steeds geen enkel spoor van de gevreesde schimmelziekte. Ik heb de meesten inmiddels getopt, zodat de energie naar de groeiende tomaten gaat. Zo worden er hopelijk nog een heleboel rijp. Als ze niet meer rijp worden kun je ze gewoon in de vensterbank leggen met een appel er naast. Ze zijn dan minder lekker, maar nog ideaal te gebruiken voor bijvoorbeeld sauzen. Als ze niet meer rijp worden kun je er altijd nog groene tomatenchutney van maken. Ik heb ze nog niet geplukt, omdat ik nog hoop dat ze aan de plant rijpen, dan zijn ze toch beter van kwaliteit en lekkerder. Ik heb een aantal tomaten die geschikt zijn voor sauzen zoals de Roma, de Mount Vesuvius en de Heinz Ketchup tomaat. Wat een erg lekker recept is met deze tomaten is natuurlijk de ketchup. Veel lekkerder dan die uit de winkel en je kunt zelf bepalen hoeveel suiker en zout je toevoegt. Deze keer dan ook het recept wat ik heb gemaakt. 

Recept
Het beste gebruik je hiervoor een type tomaat dat niet veel water bevat, maar het kan ook gewoon met alle andere tomaten, alleen duurt het dan wat langer voor het is ingekookt. 

  • 1 kilo tomaten
  • halve ui
  • 40 ml azijn
  • 30 gram suiker
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • mespuntje peperpoeder (optioneel)

Snijd de tomaten in stukjes.Laat de tomaten met de ui, wat water ongeveer een half uur tot een uur, zachtjes koken.Roer het af en toe door elkaar en voeg zo nodig een beetje water toe. Pureer de saus met een staafmixer of in een blender.Voeg nu azijn, suiker en de specerijen toe en laat dit nog zachtjes  60 tot 90 minuten koken, tot de saus dik genoeg is. De ketchup blijft tot wel een jaar goed in de koelkast. Zorg wel dat je schone potten of flessen gebruikt.


Zaden verzamelen
Ik heb nu alle tomaten geoogst, dus ook tijd om de nieuwe zaden te verzamelen voor volgend jaar. Tijdens mijn vakantie in Frankrijk heb ik nieuwe soorten meegenomen. Je kunt heel gemakkelijk de zaden uit een tomaat halen. Deze doe je dan in een bakje met wat water, zodat ze gaan fermenteren. Dit zorgt er voor dat ze gemakkelijker ontkiemen volgend jaar. Eerst gaat het flink schimmelen, maar op een gegeven moment verdwijnt dit en zie je belletjes. De zaadjes spoel je dan af in een zeef. Laat ze drogen op keukenpapier of in koffiefilters. Zo heb je weer je voorraad van je favoriete tomaat voor volgend jaar. 
 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie