Bijna naar buiten…

Eind januari ben ik begonnen met het binnen zaaien van pepers. In februari kwamen daar wat eenjarige en vroege groenten bij. In maart ging het toch echt los met de tomaten en zijn ook al de eerste pepers verpot. Op het moment dat je zaait, lijkt het allemaal niet zoveel. Je stopt een paar kleine zaadjes in een bakje en je hebt alle ruimte… Toen nog wel. Inmiddels zijn alle pepers verpot en achteraf ben ik wel blij dat niet alle soorten zijn opgekomen, anders waren het er nog veel meer. Van alle tomaten zaailingen heb ik meer dan de helft weggegeven aan mijn ouders zodat zij die zelf in de kas kunnen hebben. Toch als ik zo in mijn kweekkastje binnen en op de vensterbank kijk, heb ik toch nog een overvloed aan tomaten. Voorgaande jaren was het weer al zo goed dat er al een aantal buiten stonden. Helaas is april een koude maand met nachtvorst, dus naar buiten zit er nog niet in. Met één nachtvorstje kun je al deze maanden werk weggooien en dat zou zonde zijn. Er zit dus niks anders op dan alle planten nog binnen te houden totdat de temperaturen weer wat warmer worden. Deze keer een blog over wat het afharden van de planten.

Temperatuur
Tomaten, pepers, courgette en pompoenen houden niet van kou. Ze komen oorspronkelijk uit warmere gebieden. Pepers stoppen helemaal met groeien als het 15 graden of minder is. Al deze planten kunnen niet tegen nachtvorst. Vanaf ongeveer 15 mei is de kans op nachtvorst voorbij. Een enkele keer komt het nog voor daarna , maar dat zijn uitzonderingen. Ik geloof dat er vorig jaar in juni nog nachtvorst is gemeten. Deze periode van 11 t/m 14 mei is de periode van de ijsheiligen. Vandaar dat je vaak ziet dat sommige planten pas naar buiten kunnen na de ijsheiligen. 

Afharden
Na deze datum kun je je plantjes niet zomaar buiten zetten; je moet ze eerst afharden. Of te wel: je moet ze laten wennen aan buiten. Ze moeten wennen aan de temperatuur, wind of zon. Doe je dit niet dan zul je zien dat ze even stoppen met groeien. Gebruik een beschut plaatsje, niet direct in de volle zon of wind. Doe dit eerst een paar uur ’s middags en haal ze ’s nachts nog naar binnen. Langzaam een paar uur meer en  als de temperatuur ’s nachts niet kouder is dan 10 graden kun je ze ook ’s nachts buiten laten staan. Na ongeveer een week zijn ze afgehard. Zorg dat ze voldoende water krijgen, want door de zon en wind zullen ze sneller uitdrogen. 
 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie