Lente in de winter: tips

Wat was het heerlijk afgelopen weken. Eerst een heerlijke strenge vorst waarbij we konden schaatsen en afgelopen week gewoon lente in de winter. Ik begin dit jaar ook weer met mijn blog. Vorig jaar heb ik hier niet heel veel tijd aan besteed, maar dit jaar heb ik weer frisse moed om het op te pakken. Juist nu er veel mensen thuis zitten door de corona, vind ik het leuk om mensen te inspireren om ook groente en fruit te kweken, ook al heb je een kleine tuin. De lentekriebels zorgden dat veel mensen zijn begonnen met het klaar maken van de tuin. Daarnaast zijn ze gaan zaaien zowel binnen als buiten. Maar let op, het is nog maar eind februari, het weer kan zo omslaan. Ik zal jullie meenemen wat ik inmiddels heb gedaan.

Pepers zaaien
Half februari ben ik begonnen met het zaaien van mijn pepers binnen. Ik heb ruim 20 soorten gezaaid. Het zijn vooral redelijk milde pepers uit Guatemala en Mexico. Ik houd heel erg van de veelzijdige Japapñeo. Pepers moet je warm zaaien. Ik heb dan ook een binnenhuis kweekkas gemaakt van een simpele plastic kas. Deze heb ik met isolatie bubbeltjes plastic bekleed. De binnenkant is dus mooi zilverkleurig. Dit zorgt voor reflectie van het de kweeklampen. In de kas hangen een paar simpele kweeklampjes met rood en blauw licht en daarnaast nog TL buizen. Samen zorgen ze ook voor genoeg warmte, zodat de pepers kunnen kiemen. Naast de pepers heb ik ook de aubergines gezaaid. Deze hebben ook een lange groeiperiode nodig. Komende periode hoeven ze alleen maar warmte, water en licht. De eerste pepers zijn ook al mooi opgekomen. 

Moestuinbakken 
In mijn moestuinbakken stonden nog wat wintergroenten zoals palmkool en boerenkool. Ook de snijbiet had de vorst overleefd. Ik had ook heel veel in de bakken laten liggen. Zo hebben de insecten een mooi schuilplaats, zorgt het voor een goed bodemleven en gebruiken de buurkatten het niet als toilet. Inmiddels heb ik alles opgeruimd, behalve de knoflook. Ik heb de bakken, heerlijk voorzien van een dikke laag zelfgemaakte compost. Vorig jaar heb ik ook weinig uit de compost bak gehaald en nu dus heerlijke nieuwe compost. Omdat ik merkte dat sommige planten toch niet meer helemaal goed groeiden heb ik het aangevuld met bloed- en beendermeel. Hopelijk geeft dat dit jaar een goed resultaat. Ook heb ik de knoflook  wat kali gegeven, zodat ze dikke bollen kunnen vormen.  

Moestuinplan
Normaal gesproken werk ik altijd met vakken zoals in de methode van de makkelijke moestuin, maar dit jaar wordt het anders. Ik ga namelijk werken met een polycultuur. Oftewel, ik ga (bijna) alles geordend door elkaar heen planten. Dit moet zorgen voor een betere oogst, minder plagen en minder werk. Mijn 2 bakken doe ik door de helft. In beide bakken bij de schutting komt de polycultuur met grote planten, zoals courgette, mais, bonen, een aantal tomaten en kolen. Nu houdt ik nog 2 helften over. In de eerste ga ik kleine polycultuur planten met verschillende plantgroepen, zoals sla, bietjes, wortels, lenteuien, mosterdblad, pastinaak. Later zal ik hier een blog over schrijven. In de ruimte die nog overblijft ga ik alles doen wat nog geen plaatsje heeft gekregen, zoals radijs, tuinbonen, paprika’s en meer. 

Niet de hard van stapel
Zoals ik in de intro al schreef, veel mensen zijn al aan de slag gegaan met zaaien. Ik heb voor buiten dus nog even gewacht. Zo kan de aarde opwarmen, want die was gewoon nog heel koud. In het compostvat was de compost gewoon nog bevroren. Ik ben al wel begonnen met het laten spruiten van een aantal aardappels op zolder ( koude en licht plek). Ook heb ik van de week de tuinbonen voorgeweekt en die heb ik nu als eerst in de grond gestopt. Het is ook de tijd voor zoete aardappel stekjes. Stop een zoete aardappel met zijn billen in een glas water en hij zal stekjes met wortels gaan vormen, die je straks kunt planten. 
Ga vooral nog geen courgette, tomaten of andere echte zomergroente zaaien. Deze groeien echt heel snel en kunnen gewoon nog niet naar buiten, tenzij je een verwarmde kas hebt.  De kans is nu echt heel groot dat het hele lange, dunne zwakke planten worden, waar je straks in huis geen ruimte voor hebt. Houd je zaaikoorts nog even in bedwang en volg een zaaikalender. 

 

 

 

 

 

 

close

Hé moestuinder, wat leuk dat je er bent

Meld je aan, om direct een mail te krijgen als er een nieuw blog bericht online is

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie